Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Negatív rekord: az egészségügyet és az oktatást hagyják ott a legtöbben Magyarországon


A munkáltatók harmada bővítene, elbocsátásokat 17 százalékuk tervez. Egyre súlyosabb a szakemberhiány az oktatás, egészségügy és szociális munka területén.

Fotó: Getty Images

A következő negyedévben a magyarországi munkáltatók 30 százaléka jelezte, hogy a munkaerő-állományának növelésére törekszik, miközben csökkentést 17 százalékuk tervez – derül ki a ManpowerGroup közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.

Nagy gondot jelent a képzett szakemberek pótlása

Az előrejelzés szerint optimizmusra ad okot, hogy stabilizálódott a munkaerő-bővítési szándék. Azonban rendkívül nagy terhet ró a vállalatokra a megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók hiánya. A tehetséghiány a cégek háromnegyedét érinti, ami rendkívül magas – idézte a cég közleménye Fehér Tamást, a munkaerő közvetítő és kölcsönző ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatóját.

Harminc százalékos nettó foglalkoztatási mutatóval továbbra is az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektor  a legversenyképesebb ágazat, ahol a cégek 42 százaléka tervez létszámbővítést. Az elmúlt 3 év legmagasabb nettó foglalkoztatási értékét regisztrálták a gyártás szektorban (21 százalék), 36 százalékuk prognosztizált bővülést a következő negyedévben.