Nébih: Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt

40 eve varos vasarosnameny

tuzijatek kutyaA tűzijátékok fénye és a hangos durranások ijesztően hatnak a kutyákra és az óvatlan gazdák kedvencei könnyen elszökhetnek félelmükben. A Nébih összegyűjtötte, hogy milyen óvintézkedésekkel előzhetjük meg a bajt, illetve mit tehetünk, ha elszökött hazulról a kutyánk.

A Nébih azt javasolja az állattartóknak, hogy próbáljanak biztonságérzetet adó körülményeket biztosítani a kedvenceiknek. A kiemelten érzékeny, félős állatok esetében már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki – konzultációt követően – felírhat nyugtató hatású állatorvosi készítményt házi kedvencünk számára.

Minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) kell megjelölni. A Nébih honlapján található Ebregiszter használatával egyszerűen ellenőrizhető, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e. Amennyiben a keresés nem ad találatot, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot egy állatorvossal, aki elvégzi a beültetést.

Mit tehet a gazdi, ha megszökött a kutyus?

A gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó cikkeket. Emellett azonban célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába írja be az ELTŰNT bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz. Ehhez az állatorvosnál szükség lesz a kutya oltási könyvére vagy útlevelére, melyben szerepel a chipszám és a tulajdonos adatai.

A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található telepeket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!