Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

Ne maradjon le! – Novemberben pótlék jár a szociálisan rászorultaknak


pénz

8400 forintnyi természetbeni juttatás jár még novemberben azoknak a szülőknek, akik rendszeres gyermekvédelmi juttatásra jogosultak. Fogyasztásra alkalmas kész ételekre, ruházatra és tanszerekre felhasználható Erzsébet utalványokért lehet a kérelmet benyújtani az illetékes önkormányzatoknál – írja a hirado.hu. A szociális rászorultságot az illetékes önkormányzat jegyzője jogosult megállapítani, ezért a kérvényt hozzá kell benyújtani. Fontos kihangsúlyozni, hogy az ellátás kérelemre indul. Akinek jogosultsága felmerül, az önkormányzatoknál megtalálható formanyomtatvány benyújtásával indíthatja el kérelmét. A beadványhoz csatolni kell a jövedelemigazolást, az egyedülállóságra vonatkozó dokumentumot, orvosi igazolást vagy az oktatási intézmény igazolását. Kedvező elbírálás esetén a jegyző egy évre szóló jogosultságot határozhat meg.

Az a gyermek jogosult a kedvezményre, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 140 százalékát, vagyis 2015-ben az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 39.900 Ft-ot. Továbbá a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő neveli. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekek esetében is lehet pályázni. A felsorolt eseteken kívül abban az esetben is szociálisan rászorulónak számít egy gyermek, ha a családjában, az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkor aktuális öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 130 százalékát, azaz 37.050.- forintot.

A támogatást nagykorúvá válás után is igénybe vehetik azok a nappali oktatásban résztvevő tanulók, akik még nem töltötték be 23. életévüket, valamint a még nem 25 éves, felsőfokú tanulmányaikat végzők.

A kedvezménynél a benyújtást megelőző hónap jövedelmét veszik alapul, ebből számítják ki a összeget. A jövedelmi helyzeten kívül azonban a jegyző megvizsgálhatja az igénylő vagyoni helyzetét is. A jogosultságnak ugyanis feltétele az is, hogy az igénylő hasznosítható ingatlanának, járművének, vagyoni értékű jogának, vagy egyéb vagyontárgyainak összesített értéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a hetvenszeresét, illetve külön-külön annak húszszorosát.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődések, óvodások és iskolások étkezési támogatást is igénybe vehetnek csakúgy, mint a három- vagy többgyermekes családok. Valamint évente kétszer természetbeni támogatást és egyéb kedvezményeket vehetnek igénybe.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük