Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ne legyen rá szükség, de jobb tudni: Fontos információkat kaptak az autósok a katasztrófavédelemtől


Nem gyakori eset, de 2023-ban így is nyolc tisztán elektromos jármű gyulladt ki itthon, köztük két busz, egy segway, valamint egy roller is. Hat esetben pedig hibrid autók égtek ki – írja közösségi oldalán a Katasztrófavédelem, amely néhány jótanáccsal szolgált, mit tegyünk, ha pont velünk történne meg, hogy lángra kap az elektromos járművünk.

Először is, ha lehetséges, nyílt terepen próbáljunk megállni, távol az épületektől és más járművektől, hogy legalább ne terjedjenek át a lángok. Azt is javasolják, hogy ha lehet, próbáljunk meg a többi autóstól segítséget kérni az oltáshoz, mert akár több tűzoltó készülék is kellhet hozzá. Sőt, aki elektromos járműveket használ, annak érdemes beszereznie olyan speciális tűzoltó készüléket, amely kimondottan a lítium-ion akkumulátortüzek oltására szolgál, zseléalapú oltóanyaggal.

Akár sikerrel jár az oltási kísérlet, akár nem, mindenképp hívjuk fel a 112-es segélyhívószámot. Fontos, hogy a diszpécsernek minden szükséges információt megadjuk: a baleset leírását, a helyszínt, a sérültek számát és a járulékos veszélyeket is jelezzük.

A Katasztrófavédelem azt is írja, érdemes tudni, hogy az elektromos járművekben keletkező tüzek leggyakrabban az akkumulátor töltéséhez köthetőek.

Az áramtalanítás és az akkumulátorok folyamatos hűtése kulcsfontosságú az ilyen tüzeknél, hogy jármű ne gyulladjon vissza, de ez utóbbi feladat többnyire már a kiérkező tűzoltókra hárul.

Azt pedig mi tennénk, hozzá, hogy évente összesen nagyjából 500 autótűz történik Magyarországon. A fenti tanácsok a hagyományos autók kigyulladása esetében ugyanígy hasznosnak tűnnek. Ott a legfontosabb tanács, amit szintén a Katasztrófavédelem adott korábban, hogy a motorteret kinyitni, ha füstöl csak nagyon óvatosan, oldalról szabad. Először csak résnyire, és ha tüzet vagy izzó alkatrészeket látunk, ne nyissuk fel teljesen a motorház tetejét. Megtörténhet, hogy épp a hirtelen beáramló levegő miatt lobban lángra az az alkatrész, kifolyt üzemanyag, vagy bármi más, ami addig csak izzott.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük