Közzétette - Kategória - Gazdaság, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ne csodálkozzon, ha csak méregdrágán kap krumplit!

burgonya krumpli

Elszálltak a krumpliárak, mert a hazai burgonya mostanra gyakorlatilag teljesen elfogyott. Nem lenne így, ha lenne elegendő tárolókapacitás, a termést pedig jobb minőség jellemezné.

Általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés, az ok a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség – mondta a Világgazdaságnak Tasnádi László, a komáromi Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója. Mostanra a hazai burgonya gyakorlatilag elfogyott, az árak a magasba szöktek.

Magyarországon csak néhány cég van, amely nagyobb mennyiségben képes ellátni az áruházakat, az egyik a 300 hektáron termelő Solum, de a 13 ezer tonnányi tárolókapacitása is a legnagyobb itthon. Saját árujukat ők is február környékéig tudják feldolgozni, utána jön az import. Júniustól a korai hazai burgonyát vásárolják fel a déli területekről, júliustól a saját termésből működik a feldolgozójuk.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézetnek (AKI) a lap által idézett jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

Az Én Pénzem/Világgazdaság

Vélemény, hozzászólás?