Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyon terjed a koronavírus JN.1 variánsa – kiderült, mennyire védenek ellene az oltások?


Amerikai szakemberek szerint a gyártók által frissített védőoltások 54 százalékos hatékonysággal segítenek kivédeni a koronavírus JN.1 mutációja által okozott fertőzést.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Vajda János

Néhány hónap leforgása alatt a koronavírus JN.1 mutációja lett világszerte a domináns változat. Az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) emiatt megvizsgálta, hogy a koronavírus elleni emlékeztető védőoltások mennyire növelik a védettséget ellene.

Ruth Link-Gelles, a tanulmány vezető szerzője a CNN-nek arról számolt be, hogy a vizsgálatot összesen 9222 személy bevonásával végezték el. Őket 2023. szeptember 21-e és 2024. január 14-e között tesztelték le koronavírusra. A szakember szerint bár a legtöbb vizsgálat ugyanis inkább a kórházi kezelések megelőzésére fókuszál, ők arra voltak kíváncsiak, hogy az oltások mennyire akadályozzák a meg a megfertőződést,

A CDC az adatokat elemezve arra jutott, hogy az emlékeztető oltás 54 százalékos hatékonyságot mutat az általános tünetekkel járó betegség megelőzésében. A gyártók által frissített vakcinák védelmet nyújtanak a JN.1 ellen.

Egy korábbi tanulmány szerint a védőoltások csökkentik a hosszú Covid tünetei által jelentett kockázatokat is.

A CDC azt javasolja, hogy minden felnőtt és 6 hónaposnál idősebb gyermek vegye fel a gyártók által frissített védőoltást, hogy maximális védelmük legyen a betegséggel szemben. A felhívás azokra is vonatkozik, akik a korábbi járványhullámok idején már kaptak emlékeztető védőoltást, annak hatása ugyanis nem tart örökké.

Forrás: HVG.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük