
Tévhit, hogy a pizzásdobozt nem szabad a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni – írta meg korábban a Telex. Karczub Mária, a csepeli Hamburger Recycling Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint környezetvédelmi szempontból előnyösebb, ha a pizzásdobozt a szelektív gyűjtőbe helyezzük, így legalább a hasznosítható anyag újrahasznosul, ahelyett, hogy a szemétégetőben végezné.
Mivel a MOHU hivatalos honlapján korábban ennek ellentmondó információ szerepelt – miszerint a zsíros, szennyezett papírok, például pizzásdobozok nem kerülhetnek a papírhulladék közé -, a portál megkereste a szervezetet az ellentmondás tisztázása érdekében.
A MOHU Budapest válaszában jelezte, hogy a honlapon szereplő, régebben összeállított listát pontosítani fogják. „A tapasztalatok valóban azt mutatják, hogy
a kevésbé szennyezett dobozt be lehet dobni, a rendszer megfelelően fel tudja dolgozni
– közölték.
Fontos különbséget tenni azonban a különböző mértékben szennyezett csomagolások között. Teli pizzásdobozt vagy olyat, amiben még vannak maradék szeletek, nagyobb darabok, továbbra sem szabad a szelektív kukákba dobni. „Akkor azonban, ha a doboz üres, nem csöpög a zsírtól, csupán néhány folt maradt rajta, ahogy az általában lenni szokott, miután elfogyasztottuk a teljes pizzát, mehet a szelektív kukába” – tájékoztatta a portált a MOHU.
Hasonló a helyzet a kefires, tejfölös, joghurtos dobozoknál is: az üres dobozok mosás nélkül is elhelyezhetők a szelektív hulladékgyűjtőkben.