Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy változás jöhet az iskolai menzákon: jöhet a szabadszedéses étkeztetés a közétkeztetésben


Kísérleti projektjének pozitív tapasztalatai miatt általánossá tenné a svédasztalos iskolai étkeztetést a HunGast. Páger Zsolt, a cég üzletfejlesztési igazgatója a társaság sajtótájékoztatóján elmondta, a projekt tesztelése szeptembertől több mint 12 ezer diákkal folytatódik.

Fotó: ma7.sk

A szabadszedéses módszer 2023 tavaszán kezdődött 24 iskolában, miután a HunGast Svédországban járva tapasztalatokat gyűjtött az ottani szolgáltatóktól. A kezdeti eredmények hamar igazolták, hogy belföldön is lehet létjogosultsága a svédasztalnak, sőt talán ez hozhat valódi forradalmat a közétkeztetésben. A kísérleti projekt szeptembertől a kezdeti 5 ezer iskolás után már 40 intézmény 12 ezer diákjára kiterjedően folytatódott. A HunGast azóta is értékeli az eredményeket, és készül az újabb iskolák kiszolgálására.

A kezdeményezés egyik legjelentősebb eredménye, hogy az ételmaradék mennyisége majdnem a felére csökkent, ami azért is fontos eredmény, mert Magyarországon a közétkeztetésben az étel 27 százalékából lesz hulladék, vagyis az évi 200 ezer tonnából több mint 50 ezer tonna kerül a kukába.

Lackó Gábor, a kísérleti projektben részt vevő budapesti Németh Imre Általános Iskola intézményvezetője új nevelési lehetőségnek tekinti a svédasztalos rendszer bevezetését. A gyerekek korábban ugyanazt az adagot kapták, ha akarták, ha nem, ehhez képest a svédasztal nem csupán szabad választást enged nekik, de több képességüket is fejleszti, tette hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük