Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy mennyiségű hadilőszert vásárol a Magyar Honvédség


Nagy mennyiségű hadilőszert vásárol a Rheinmetall cégcsoporttól a Magyar Honvédség – jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A lőszerek jelentős részét Magyarországon, a Várpalotán létesülő lőszergyárban fogják legyártani.

Képünk illusztráció Fotó: MTI

2020 végén jelentette be Maróth Gáspár, hogy sikerült megállapodni a Rheinmetall hadiipari vállalattal egy nagy kaliberű lőszergyár létrehozásáról Várpalotán.

Az üzemben elsősorban olyan lőszertípusokat fognak gyártani, melyek kompatibilisek a Magyar Honvédség által rendszeresítés alatt álló fegyverrendszerekkel.

Többek közt

  • 30 milliméteres, Lynx gyalogsági harcjárművek által használt gépágyú-lőszert,
  • a Leopard 2-es harckocsik lövegei által használt 120 milliméteres lőszert,
  • a Panzerhaubitze 2000-esek (és a Rheinmetall HX3-asra épített önjáró tüzérségi eszközök) által használt 155 milliméteres lőszert fognak gyártani az üzemben.

A Rheinmetallnak leadott rendelés részét képezik még 40 milliméteres „Rosy” és 76 milliméteres „Maske” ködgránátvető-töltetek, illetve 12,7 milliméteres és 7,62 milliméteres kis kaliberű lőszerek is.

A szerződés teljesítése 2023-ban kezdődik és 2031-ig tart.

„A beszerzési program lehetővé teszi, hogy a honvédség és a kibontakozó hazai védelmi ipar együttes erővel, hitelesen szavatolhassa Magyarország és a magyar emberek biztonságát és békéjét. Hosszú távon biztosítja a rendszeresítésre kerülő korszerű harcjárművek fegyverzetének ellátását. Ugyanakkor szem előtt tartja a védelmi iparfejlesztés, a hazai hadianyaggyártás újjáélesztésének szempontjait is” – mondta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az MTI tájékoztatása szerint.