Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy bejelentés tett a kormány: jön a fogyasztási korlát Magyarországon


Egy hete várja rengeteg érintett vállalkozás, hogy milyen áron kapják a jövőben az energiát, illetve milyen feltételek mellett maradhatnak benne a rezsicsökkentési rendszerben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón árult el fontos részletet  – írja a portfólió.

Ma megszületik a kormányrendelet arról, hogy a legkisebb vállalkozások bent maradnak a rezsicsökkentésben, fogyasztási korláttal, 4606 kWh energiafogyasztás mellett évente, és 1489 m3 éves gázfogyasztás mellett

– árulta el Gulyás Gergely egy órával a Kormányinfó kezdete után az egyik újságírói kérdésre válaszként.

Ezekre ez információkra egy hete feszülten vártak az érintett cégek, ugyanis előtte egy hétvégi kormányrendelet és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelzése egybehangzóan azt üzente: az összes kkv kiszorul a rezsicsökkentésből. Emiatt például Perlusz László VOSZ-főtitkár tömeges céges csőd lehetőségére figyelmezetett amiatt, mert eddig kedvezményezett 30-40 ezer kkv közül van, akinek 5-7 szeres energiaárat kellene majd fizetnie az idei évben.

Aztán múlt pénteken azt mondta Orbán Viktor kormányfő: mintegy 100 ezer kkv számára mégiscsak lehetővé teszik, hogy benne maradjon a rezsicsökkentési rendszerben. A kormányfő már a múlt hét végére ígérte az ezt rögzítő kormányrendeletet, de a friss információ szerint ez csak ma fog megjelenni.

A FOGYASZTÁSI KORLÁT ÚJDONSÁG, MERT EDDIG ILYEN FELTÉTEL NEM VOLT A CÉGEK SZÁMÁRA.

A gáz kapcsán eleve nem is voltak benne a kkv-k a rezsicsökkentési rendszerben, az áramvásárlás terén pedig nem fogyasztási korlát, hanem cégméreti korlát volt eddig érvényben. Ez azt jelentette, hogy idén január és június között azok a cégek voltak jogosultak a kedvezményes áramárra, amelyek legfeljebb 10 főt foglalkoztattak és amelyek éves nettó árbevétele/mérlegfőösszege 4 milliárd forint alatt volt.

Mindez arra utal, hogy a kormány a rezsicsökkentés fenntartási terheit próbálja fékezni, mert a piaci gáz- és áramár többszöröse annak, amely mentén az érintett kkv-k továbbra is hozzájuthatnak az energiához, de ezek szerint csak egy bizonyos éves fogyasztási volumenig. A lakosság esetén ilyen fogyasztási korlátot nem vitt bele a rendszerbe továbbra se a kormány, mindenki számára volumentől függetlenül jár az alacsony ár.

A Kormányinfón az is elhangzott, hogy az összes önkormányzat, illetve közintézmény tényleg kiszorul a rezsicsökkentésből és ezek közül az önkormányzatokkal majd tárgyalni fog a kormány ennek (részleges) kompennzációja érdekében, ha szükségesnek ítéli (mert például a helyi iparűzési adóbevétele, egyéb bevétele alapján nem tudja kigazdálkodni a megugró energiaköltségeket).

/www.portfolio.hu/