Közzétette - Kategória - Koronavirus, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Mutálódott a koronavírus – már nyolc törzse van

Fotó: Getty Images

A többi vírushoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte – közölték amerikai kutatók.

A jó hír azonban az, hogy ezek a mutációk nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál – mondta Trevor Bedford, akinek Nextstrain.org nevű honlapja követi a vírus genomját azon minták alapján, amelyeket szerte a világból megküldtek nekik. Az új mutációk azonban számos információval szolgálnak a kutatóknak.

A kutatók azóta vizsgálják az új koronavírus genomjait, hogy az először terjedt át állatról emberre a közép-kínai Vuhan egyik vadállatpiacán múlt év őszén.

A kérdésre, hogy genetikailag változik-e, a válasz egyértelmű igen” – mondta Marc Liptsitsch, a Harvard Egyetem epidemiológusa. “A kérdés az, hogy van-e ezáltal bármilyen fontos változás a vírus fertőzőképességét illetően vagy más az ember számára fontos dolgot illetően” – tette hozzá.

A megjelenő törzsek csak egy kicsit eltérőek, nincs változás gyilkosságát illetően – mondták a szakemberek.

A megfigyelt mutációs ráta – havonta két mutáció megjelenése – teljesen normális a többi vírushoz hasonlóan. Az influenzának és a náthának hasonló mutációs rátái lehetnek, sőt influenza esetében akár egy kicsit gyorsabb is lehet új mutáció megjelenése” – magyarázta Bedford.

MTI