Közzétette - Kategória - Koronavirus, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Müller Cecília megértést kér a kórházakból hazaküldött betegek hozzátartozóitól

Koronavírus – Németország

Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos az idősotthonokban elrendelt országos ellenőrzésekről beszélt. Mint mondta, az ellenőrzések folyamatosak lesznek a 1035 szociális intézményben, melyek közül a nagyobb, több száz férőhelyes otthonok kerülnek előbb sorra. Azt vizsgálják, hogy az intézmények felkészültek-e a koronavírussak szembeni intézkedésekre, biztosított-e az orvosi ellátás, megtörténtek-e a szükséges oktatások a személyzet részére, illetve betratják-e az elrendelt intézkedéseket. Azt is nézik, hogy milyen az egyéni védőeszközökkel való ellátottság. Amennyiben az ellenőrzést végzők hiányosságot tárnak fel arról jegyzőkönyv készül, és megteszik a szükséges intézkedéseket.

Müller Cecília szerint a héten érkeznek be az első adatok az ellenőrzésekről. Több helyen tapasztaltak már problémát – vidéken is -, ezekre a helyekre járványügyi szakembereket küldenek.

Természetesen szóba került a krónikus ágyak felszabadításáról szóló miniszteri utasítás is, melynek végrehajtása során a kórházak a családoknak adják ki betegeket, hogy eleget tudjanak tenni a 60 százalékos ágyszám-felszabadítási előírásoknak. A sajtóban több cikk is megjelent arról, hogy magatehetetlen, legyengült, folyamatos ápolásra szoruló betegeket kellene fogadniuk a családoknak, akik erre nincsenek felkészülve.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, hogy az egészségügyi intézményekre vonatkozó felkészülési terv nem egy hirtelen jött intézkedés, hetek óta napirenden van a felkészülés, ami több ütemben zajlik. Ennek a célja, hogy rendelkezésre álljon a szükséges ágyszám, lélegeztetőgép, személyzet, ha nagyszámú megbetegedés történne.

Müller Cecília úgy látja, hogy “a járvány kezelése hetek óta megfelelőnek tűnik, az esetszám emelkedése azt jelzi, hogy betartjuk a korlátozó intézkedéseket”. De soha nem lehet tudni, hogy mikor alakulhat ki egyszerre nagy számú megbetegedés. Ennek érdekében van szükség az intézkedésekre, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül, aki a koronavírus miatt kerül kórházba.

Nyomatékosan kérte, hogy az intézmények tartsák be Kásler Miklós ágazati miniszter rendelkezését. Figyelmeztetett, hogy Európa több országában példa nélküli állapotok alakultak ki, amikor egyszerre rengeteg beteg szakadt rá az ellátórendszerre, s például a folyosón kénytelenek fektetni a betegek.

Ezt szeretnénk mindenképpen elkerülni – mondta, hozzátéve: megértést kér és vár a kórházaktól, illetve a hozzátartozóktól, akiknek a rokonát haza kell küldeni. Összefogásra van szükség, hogy a családok megtalálják a legjobb megoldást az akut ellátásra nem szoruló betegeik fogadására. Ebben valamelyest segít a házi szociális ápolás, az otthoni szakápolási rendszer, amely igénybe vehető.

Jelezte, hogy a betegek hazabocsátása orvosszakmai döntés, és ha a kezelőorvos önállóan nem akar, vagy nem tud dönteni, akkor konzílimumot hívnak össze. Müller Cecília kérte, hogy az érintettek fogadják el ezt a véleményt, mert senki nem kerülhet úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodásnak kellene elébe néznie.

A miniszteri utasítás értelmében április 19-re kell 50 százaléknak rendelkezésre kell állnia a 60 százalékos ágyfelszabadításból – közölte. Ha egy megyén belül több intézmény van, akkor ott a helyi sajátosságoknak megfelelően kell dönteni az elvárt ágyszám megosztásáról.

Privátbankár.hu