Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája

Műanyag palackokból készültek kikötők a Tiszán


© PET Kupa

A Tiszából gyűjtött hulladéknak találtak új funkciót, ezáltal pedig három partmenti település vált könnyebben elérhetővé.

Az idén is megrendezett PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával építettek palackokból kikötőket, hogy egyrészt ezzel hasznosítsák újra a Tiszából gyűjtött hulladékot, másrészt, hogy népszerűsítsék a Tisza és a partmenti települések egyébként nehezen elérhető látnivalóit. A kikötők Tiszakóród, Zsurk és Záhony partján épültek fel.

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól, kikötési hely alig-, információs tábla is elvétve akad, ezért volt szükség a Palackorrú Lebegő Kikötőkre keresztelt mini pontonokra. A műanyagból készült kikötők a vízi utak és a parti látnivalók között nyitnak átjárókat.

A kikötők egy speciális eljárással készültek. A Tiszából gyűjtött, szelektált és aprított műanyag hulladékból először préselt hulladéklemezeket gyártottak, majd ezekből méretre vágták a műanyag pallókat. A műanyag palackok kupakjait, a mosószeres flakonokat és az üdítőitalos rekeszeket gyakran vegyes anyagokból gyártják, így ezeket csak megfelelő technológia alkalmazása mellett lehetett szétválasztani. Az eljárás során a propilént és az etilént kellett elkülöníteni, hogy aztán az etilént magas hőmérsékleten megolvasszák, és nagy nyomáson lemezzé préseljék.

A kikötő stabilitását fémszerkezet adja, lebegőképességét pedig a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi, két tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A megépítésekor szerzett tapasztalok alapján készültek el a Palackorrú Lebegő Kikötő tervei.