Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Módosítják a rezsicsökkentést: kiderült, mire készül a kormány, mutatjuk a részleteket


A szombat este megjelent kormányhatározatok között szerepel az, amelynek egyik bekezdéséből a változtatás célja és határideje is kiderül.

Mint már több forrásból ismert volt, a rezsicsökkentés lakossági lábát fenn kívánja tartani a kormány, ám egy korábbi háttérbeszélgetésen már volt szó arról, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi rendszere nem biztos, hogy ugyanígy fennmarad a cégek és állami társaságok számára.

A pünkösd előtti szombat este, az aznapi kormányülés után megjelent döntések között szerepel egy határozat, amely azt mutatja be, hogy a különadókon túl a kormány mire készül még a költségvetés kiadási oldalán a deficit csökkentése érdekében. Ennek egyik bekezdése rendelkezik a rezsicsökkentési szabályok átírásáról – vette észre a Portfolio.

A 1281/2022. (VI. 4.) Korm. határozatban szerepel az, hogy a kormány “felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot

a visszaélések elkerülése érdekében a rezsicsökkentési szabályok olyan módosítására,amely alapján a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult”.

A feladatra Varga Mihály pénzügyminisztert és Palkovics László technológiai és ipari minisztert jelölte ki a kormányfő. Nekik, illetve minisztériumaiknak kell megalkotniuk az új rezsicsökkentési szabályokat július elsejéig.