A nagy karácsonyi készülődésben néha csak egy szikra, egy jó ötlet kell, aztán onnan a többi már jön magától. Az egyik ötletet talán éppen mi adjuk most két csirkés, egy libás, egy halas és a pulykás étel receptettel.
Csirkemell őzgerincformában bacon szalonnával
Hozzávalók / 4 adaghoz
A csirkemell előkészítéséhez
- 80 dkg csirkemell
- 40 dkg bacon (szeletelt)
- 20 dkg sajt (bármilyen)
- 2 db tojás
- 4 ek tejföl
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 csokor petrezselyem
- 2 kk só és bors ízlés szerint
A forma kikenéséhez
1 ek olaj/vaj
zsemlemorzsa
Elkészítés
Reszeljük le a sajtot keverjük össze a tejfölel, a tojásokkal, az apróra vágott petrezselyemmel liszttel és a fűszerekkel.
A csirkemellet kockázzuk fel, vegyítsük a masszába.
Formánkat vajazzuk ki, tegyük rá a zsemlemorzsát majd a baconnel béleljük ki, hogy a szeletek kissé kilógjanak a formából.
A csirkehúst öntsük a formába, és a kilógó bacont hajtogassuk rá.
Előmelegített 170°C fokos sütőben 40 percig süssük, majd egy tepsire borítsuk ki majd süssük addig, míg a szalonna megpirul.
Friss salátával, basmati vagy jázmin rizzsel tálaljuk.
Aszalt szilvával töltött, göngyölt csirkemell
Hozzávalók / 4 adaghoz
- 80 dkg csirkemell filé
- 20 dkg aszaltszilva
- 12 szelet bacon
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 ek olaj
Elkészítés
Készítsük elő a csirkemell szeleteket oly módon, hogy tölteni lehessen. Vágjuk fel, kloffoljuk ki, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A csirkemellszelet egyik felére halmozzuk az aszaltszilva darabokat úgy, hogy a hús másik felét rá tudjuk hajtani, majd bacon szeletekkel összetekerve rögzítsük.
A hústekercseket tegyük sütőtálba, kevés olajat öntsünk alá, alufóliával fedjük le.
Tegyük 160 fokos sütőbe 20 percre, majd a fóliát levéve süssük pirosra.
Jázmin rizzsel tálajuk.
Vörösboros libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával
Hozzávalók (4 személy részére):
- 4 db libamell
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- só
- bors
- vörös bor
- kis fej lila káposzta
- köménymag
- étolaj
Elkészítés:
A libamelleket mossuk át, majd a bőrös felüket vagdaljuk be, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit vajazunk ki és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé. Tegyük mellé a félbevágott vörös hagymát, fokhagymát és a rozmaring ágakat. A hús alá öntsünk 1/2 liter vizet, majd a tepsit fóliázzuk le. 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük, így süssük csaknem 2 órán keresztül. Az elpárolgott vizet időközönként pótoljuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort is.
A megpirult libamelleket 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk.
Párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposztát reszelünk le, hintsük meg sóval. Ízesítsük köménymaggal. Olajon pirítsunk meg egy fej lilahagymát, majd tegyük bele a lereszelt káposztát.
Tálalás
A húsokat öntözzük meg a boros szósszal, amiben sült. Burgonyapürével és párolt lila káposztával kínáljuk.
Mézes-citromos pulyka
Hozzávalók (4 személy részére):
- 1 kg pulykamell vagy -felsőcomb egyben
- 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 0,5 dl citromlé
- 0,5 dl olívaolaj
- 0,5 dl fehérbor
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- méz
Elkészítés:
A citromlevet, a mézet, a bort, az olajat, a finomra vágott hagymát, az ételízesítőt és a borsot összekeverjük, majd beleforgatjuk a húst.
1 éjszakát pihentetjük, ha van rá módunk, megforgatjuk.
Másnap az előkészített húst tepsibe tesszük, és lefedve, 200 C-fokos sütőben megsütjük, közben időnként a saját levével meg-meglocsolgatjuk.
Amikor elkészült, a sültet tányérra helyezzük, burgonyapürét és citromlével ízesített idénygyümölcsöt adunk mellé.
Tepsiben sült sajtos hal
Hozzávalók (4 személy részére):
• 75 dkg filézett hal
• 20 dkg ementáli vagy trappista sajt
• 5 dkg margarin
• 4 dl tejföl
• 4 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál liszt
• 2 db tojás
• 2 evőkanál pirospaprika
• 1 evőkanál bazsalikom
• ételízesítő
• őrölt fehérbors
Elkészítés:
A halakat ételízesítővel dörzsöljük be, szórjunk rá borsot, bazsalikomot. Egy jénai tálat kenjünk ki zsiradékkal és helyezzük bele a filézett halat.
A tejfölt a tojással, a liszttel, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával keverjük simára. Öntsük a halra, ízlés szerint még borsozzuk, sózzuk. Előmelegített sütőbe helyezzük.
Amikor a hal már majdnem puha, vegyük ki, szórjunk sajtot a tetejére. Pár percre csúsztassuk vissza sütőbe.
Rizzsel, salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.