Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Minden ötödik magyar nőt bántalmaz a párja – Több százezren élnek bántalmazó kapcsolatban


A Nők a Nőkért Egyesület adataiból kiderült, hogy több mint 226 ezren élnek bántalmazó kapcsolatban, vagyis Magyarországon minden ötödik nő volt áldozata fizikai erőszaknak, de máshogy is megnyilvánult az erőszak. Előfordul, hogy a kapcsolatokban az áldozat elveszíti a megélhetését, elveszik a gyermekét, és elszigetelik azoktól, akik segítséget nyújthatnának neki, így magára marad és nehezebben találhat kiutat.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

A Nők a Nőkért Egyesület (NANE) szerint több mint 226 ezer magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban, de minden ötödik nő elszenved valamilyen mértékű fizikai bántalmazást a partnerétől életében. A pszichés bántalmazást nehezebb számokban kimutatni, mert nincsenek külső nyomai. A mentális és fizikai egészségre viszont sokszor kihatnak a lelki sérelmek.

Winkler Zsuzsanna, a NANE segélyvonalán dolgozó önkéntese tisztázta, hogy sok a téves előfeltevés a családon belüli erőszakról és a nők bántalmazásáról. Például a leggyakoribb tévhit, hogy bántalmazás egy bizonyos társadalmi rétegben fordul elő. Valójában a bántalmazók között lehet bármilyen korosztályba tartozó, különféle társadalmi státuszú, magas vagy alacsony beosztású személy.

A bántalmazás eszközeit tekintve nagy a különbség

Az erőszakot nem lehet egy társadalmi vagy etnikai csoporthoz kötni, és a társadalom által elismertebb rétegekben ugyanolyan magas számban fordul elő, mint az alacsony státuszúak körében.

Amiben különbségek lehetnek, azok a bántalmazás eszközei. Egy jól menő ügyvéd, vagy egy jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozó egész más eszközöket is fel tud használni a bántalmazásra, mint egy rosszabb társadalmi helyzetű férfi. Például élhet a jogi zaklatás eszközével úgy, hogy újabb és újabb pereket indít az áldozat ellen, ügyesebben tudhatja manipulálni a hatóságokat, vagy az áldozat környezetét

– fejtette ki Winkler Zsuzsanna.

Az elismertebb társadalmi rétegekhez tartozó bántalmazók magasabb iskolázottságuk révén sokkal tudatosabbak a jogi kérdésekben, ezáltal körültekintőbbek is, hogy ne bukjanak le a bíróság előtt és ne hagyjanak bizonyítékot az elkövetett erőszakos cselekményekről.

Ennek egyik elhíresült esete a „lúgos orvos” ügye, aki megkötözte és elkábította a volt barátnőjét, majd maró lúgot locsolt a nemi szervére, amiért a nő szakított vele. A férfi előre eltervezte a körülményeket annak érdekében, hogy elkerülje a felelősségre vonást. Főleg az áldozat lelki erejének és lankadatlan igyekezetének köszönhető, hogy végül, több mint 8 év után az eljárások lezárultak és az elkövetőt elítélték – írja a házipatika.