Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Felső-Szabolcs hírei, Felső-Szabolcsi sziréna, Határrendészeti hírek, Katasztrófavédelmi hírek, Nyírség hírei, Nyírségi sziréna, Országos sziréna, Rétköz hírei, Rétközi sziréna, Szabolcs hírei, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Szabolcsi sziréna, Szatmár hírei, Szatmári szíréna

Mia és Lupo: Akcióban szárazon és vízen a szabolcsi keresőkutyák


Akcióban a szabolcsi keresőkutyák

Mia, Szőke Zoltán zászlós és Lupo

Bár az emberek között az orrok csúcsa a parfümőr, vitathatatlan: egyes állatok, így a kutyák szaglása akár 100 milliószor is érzékenyebb lehet a miénknél. Ezt pedig ki is használjuk, amikor szolgálatunkba állítjuk négylábú barátainkat.

Szőke Zoltánt, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetőjét és két szolgálati ebét, Miát, a hároméves magyar vizslát és Lupót, a nyolcesztendős német juhászt rendszeresen kikérik, ha szükség van a segítségükre. A tetemkereső kutyák ugyanis ritkák a szakmában, mivel a legtöbb négylábúnak nincsenek meg a munkához szükséges speciális képességei. Mián és Lupón kívül a fővárosban és Vas megyében vannak még ilyen rendkívüli szimatú állatok – olvasható a Zsaru Magazin legfrissebb számában.

– A kiképzés során természetesen nem emberi holttesteket rejtünk el, hanem a hullaszaggal megegyező mintát keresnek a kutyák – szögezte le a zászlós.

– Mia és Lupo képesek arra, hogy a víz alatt is megtalálják a tetemeket. A felelőtlen strandolás sajnos áldozatokat szed, hétről hétre egyre több a munkánk. Szolgálaton kívül a Legott Kutató Mentőcsoport tagjaként is részt veszek mentésekben. A szervezet és a rendőrség együttműködésének köszönhetően a csoport felszerelésével érkezünk a vízre, és ha szükséges, a Legott búvárai emelik a felszínre, amit a kutyák megtalálnak. A négylábúak már a csónakot látva izgatottá válnak, tudják, rajtuk a sor. A jármű elején foglalnak helyet, és a vizet szagolva heves ugatással, valamint a vízfelszín kaparásával jelzik, ha szagot fogtak.

Szőke Zoltán „hazaviszi munkáját”, Mia és Lupo az otthon kialakított kennelekben él, szinte családtagként, így egy pillanatra sem szakadnak el gazdájuktól.

Kristóf Imrének, a Legott vezetőjének majdnem három éve elválaszthatatlan társa Rafi, az ordas német juhász, akit szintén tetemkeresésre képeztek ki. A kutya kiváló alomból származik, testvérei külföldön teszik ugyanazt, mint Rafi idehaza.

Kristóf Imre azt mondja, ez effajta munkára nagyon nehéz Magyarországon kutyát találni, ezért is tartja nagy becsben hűséges társát, akivel már több külföldi bevetésen vannak túl. Elég, ha csak a nepáli és az ecuadori földrengésre gondolunk, ahol a német juhász több esetben is közmegelégedésre tette a dolgát.


kristof-imre-es-rafi-az-ecuadori-repules-1Kristóf Imre és Rafi az ecuadori repülés előtt


– Rafi amellett, hogy tetemkeresésre lett kiképezve, természetesen képes egy természeti katasztrófa helyszínén a túlélőket is felkutatni – fogalmazott lapunknak Kristóf Imre, aki szerint azért is nehéz ma Magyarországon Rafihoz hasonlóan profin képzett ebet találni, mert felhígult a képzés, az úgynevezett sportkutyák is bekerültek a rendszerbe, de ezek a négylábúak a terepen többet ártanak, mint használnak.

– Az Inter rescue rendszerben tanult és kiképzett kutyák ugyan lassabban mozognak, mint a sportebek, de hatékonyabbak és sokkal jobban bírják az egész napos gyűrődést – vélekedik Imre, aki hozzátette: náluk nincs jutalomfalat, Rafi már azzal is teljes mértékben elégedett, ha gazdája egy-egy sikeres feladat után megsimogatja, megveregeti a hátát.

KM/ Szabolcsonline


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük