Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Mérgező fémek lehetnek a az édességekben: kadmium, ólom és arzén is lehet a csokiban


A világ különböző régióiból származó kakaókból készült csokoládékat vették górcső alá a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói. A mérgező fémek szintjét mérték fel – mutatjuk, mire jutottak

Fotó: Getty Images

A nyugat-afrikai és ázsiai kakaóból készült csokikban van a legkevesebb mérgező nehézfém – számolt be róla a Rizikometer a Facebookon. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó portál a FoodSafety Magazine cikkére hivatkozva azt írta, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatóinak mérései szerint szinte minden csokoládéban határérték alatt volt a toxikus fémek mennyisége, bizonyos nehézfémek szintje azonban nagyban függött attól, hogy honnan származik a csoki készítéséhez használt kakaóbab.

Kadmium, ólom és arzén is lehet a csokiban

A kutatók 155 csokoládémintát vizsgáltak meg alaposan, és összesen 16-féle elemet mutattak ki bennük: arzént, cinket, kadmiumot, kobaltot, magnéziumot, mangánt, molibdént, nikkelt, ólmot, rezet, stronciumot, szelént, talliumot, tóriumot, uránt és vasat. Ezek közül az arzén, a kadmium, a nikkel, az ólom és az urán számít mérgező nehézfémnek.

Ezek a legjobb és legrosszabb csokoládék

Mint kiderült, a Nyugat-Afrikából és az Ázsiából származó kakaóból készült csokoládékban mérték a legalacsonyabb kadmium- és ólomszintet. Ezzel szemben a legtöbb kadmiumot a Közép- és Dél-Amerikából származó étcsokoládékban mutatták ki, a dél-amerikai csokikban ráadásul az ólomtartalom is igen magas.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük