Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Vezér cikkek

Megyei kincseink közé került Bereg, Szabolcs, Szatmár vármegyék utolsó aranysarkantyús vitézei

Megyei kincseink közé került Bereg, Szabolcs, Szatmár vármegyék utolsó aranysarkantyús vitézei

Hét újabb érték került a megyei értéktárba, jelentette be Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke Tuzsér, Kálonga-tanyán tartott, rendkívüli kihelyezett ülésüket követően. Így összesen 115 megyei kincs található a listán, köztük a Bereg, Szabolcs, Szatmár vármegyék utolsó aranysarkantyús vitézei is.


A bizottság első idei ülésének ezúttal különleges helyszín adott otthont, hiszen a Tuzséri Pálinkamanufaktúra nagytermében került arra sor. A sajtó munkatársait itt Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke köszöntötte, aki az újonnan értéktárba bekerült megyei értékeket jelentett be. Az alelnök elmondta, hogy számos javaslat közül kellett dönteniük, így végül a nyíregyházi református templom, a Berkeszen található Vay-kastély, a Nyíregyházi Törvényszék épülete, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény, Pál Gyula munkássága, Bereg, Szabolcs, Szatmár vármegyék utolsó aranysarkantyús vitézei, valamint a  Tuzséri Pálinkamanufaktúra kerültek fel, az immár 115 értéket tartalmazó listára.

A sajtótájékoztatón képviseltette magát Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere, aki városban nem is oly régen alakult helyi értéktár bizottság munkájáról és annak fontosságáról beszélt. Megemlítette továbbá azt is, hogy  városvezető emlékeztetett, hogy szinte napra pontosan hat évvel ezelőtt Vásárosnamény adott otthont egy kihelyezett kormányülésnek, ahol a térséget és az országot is érintő, fontos döntések születtek aznap. A polgármester továbbá megköszönte a megyei értéktár munkáját is, mellyel a megye legfontosabb értékeire, nagyobb figyelmet kaphatnak a közeljövőben.

Szavait követően Dr. László Gézáné, a megyei értéktár bizottság tagja a Kálvin téren álló, az értéktárba most bekerülő, romantikus stílusú református templomról ejtett néhány szót.

Ezt követően Dr. Lenti István főiskolai adjunktus, aki szintén az értéktár bizottság tagja, a megyénk hajdan híres almatermesztéséről és a pálinka készítés hagyományairól beszélt. Kifejtette továbbá, hogy a tuzséri manufaktúra értéke az, hogy több százéves  fajokat vesz elő, amelyekből értékteremtő termékeket készít.

Végezetül Komáromi János, a manufaktúra ügyvezető tulajdonosa elmondta, hogy a pálinka szintén hungarikum, de azt csak kevesen tudják, hogy Tuzsérról kettő, Újfehértóról egy eredetvédett pálinka szerepel a hungarikumuk közt. Kifejtette továbbá azt is, hogy céljuk a régió kiemelkedő termékét, a szabolcsi almapálinka legszebbjeit készítsék, a fogyasztókkal megszerettessék a tuzséri almából készült termékeket.

A sajtótájékoztató végén Csobolya Attilát, a Tuzséri manufaktúra másik ügyvezetőjét, Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testületének tagját kértük, hogy mondjon néhány szót, az értéktárba került manufaktúráról.

Végül Filep Sándort, Vásárosnamény polgármesterét kértük, hogy értékelje a sajtótájékoztatón hallottakat.

Vélemény, hozzászólás?