Megújult a baktalórántházi gimnázium
Baktalórántháza – Megújult a baktalórántházi oktatási intézmény több épülete.Megújult, megszépült a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Naményi úti iskolarészének több épülete.

Új szigetelés és nyílászáró

A korszerűsítés során modernebb lett a főépület, a kollégium, a konyha és a tanulmányi épületek egy része. A projekt megvalósulásával, a homlokzat új szigetelésével és a nyílászárók cseréjével sikerült elérni az épületek hőveszteségének csökkentését.

A közvetett célok között szerepelt a fűtéshez szükséges felhasznált energiahordozó, és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének a csökkentése is. Mivel kevesebb energiahordozóra lesz szükség, ennek arányában a fűtésre fordított kiadásokat is sikerül mérsékelni.

Köszöntőt mondott Román István, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, Nagy Lajos, Baktalórántháza város polgármestere, valamint Gerják József, az iskola intézményvezetője. Az avatóbeszédek és a szalagátvágás után a látogatók egy rövid séta során megtekintették a megújult épületeket. A korszerűsítés azért is fontos az oktatási intézmény életében, mert meghatározó szerepet tölt be megyénk középfokú oktatási rendszerében.

Ötven éve kezdődött

Növénytermesztő gépész szakmunkásképző intézet nem működött megyénkben 1966-ig. Az akkori FM a Megyei Tanács Mezőgazdasági Osztályán keresztül 1964-ben elrendelte Baktalórántházán a mezőgazdasági szakmunkásképző intézet felépítését. 1966. szeptember elsején Fülöp Mihály igazgató irányításával, 11 tantestületi taggal, a kollégiumban 1 főhivatású nevelővel és 140 tanulóval megindult az oktatás. A II. és III. osztályos tanulókat Vépről, Kenderesről és Biáról kapta az intézet.

1991-ben vette fel az iskola gimnáziumi elődje Vay Ádám nevét.

További érdekesség, hogy 1993-ig a szakmai részben csak fiúkat oktattak.

Az iskola mai szerkezete 1995. szeptember 1-jével alakult ki, amikor is a fenntartó baktalórántházi önkormányzat a város gimnáziumát és szakmunkásképzőjét összevonta, így egy iskolát hozott létre. Az iskola a megye, de talán az ország – legösszetettebb iskolája lett.

KM/Szabolcsonline

Vélemény, hozzászólás?