Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Megszólaltak a taxisok a kivételezésről: szerintük a lakosság érdeke, hogy ők olcsóbban tankolhassanak


Szerdától emelkedik a benzin és a gázolaj piaci ára is, a holtankoljak.hu adatai szerint előbbi bruttó 7 forinttal literenként, a gázolaj ára pedig bruttó 9 forinttal. Így akik nem magánszemély tulajdonában lévő járműbe tankolnak, nem földművesek és nem is taxisosok, azok az alábbi piaci átlagárakat fizethetik a hét közepétől:

  • 95-ös benzin: 699,9 Ft/liter
  • Gázolaj: 746,9 Ft/liter.

Egyre szűkül az a kör, amelyik még élvezheti a 480 forintos, hatósági áras üzemanyagot (a legtöbb kútnál csak 50 literig), például a kormány legutóbbi döntése alapján mintegy 800 ezer cégautó került ki az ársapka alól. Az utolsók között azonban ott találjuk a taxisokat, minthogy ők az egyetlenek a 450 ezer fős katás körből, akik továbbra is számlázhatnak cégeknek, és nemcsak magánszemélyek lehetnek a vevőik.„Sokan és sokféle módon keresnek magyarázatot arra, hogy a taxisok miért kedvezményezettjei az utóbbi napok kormányzati bejelentéseinek. A találgatások helyett inkább racionálisabb okai vannak a döntéseknek. A személyszállítási törvény értelmében fuvarvállalási kötelezettsége van a taxisnak, ha az utas amúgy megfelel az egyéb utazási feltételeknek. Ennek értelmében a szolgáltatás befejezése után, a számlakibocsátás pillanatában már nehéz azokat a feltételeket utólag tisztázni, hogy cégnek vagy magánszemélynek kell a számlát kiállítani” – mondta 444.hu-nak Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke a katázással kapcsolatban.

Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke a katázással kapcsolatban.

Szerinte az üzemanyagok drasztikusabb árváltozása befolyásolná a tarifaképzést. Vagyis ha a taxisokra nem vonatkozna a további hatósági ársapka, akkor előbb-utóbb a tarifa emelésére lenne igénye a vállalkozásoknak.

„Mivel sokan saját gépjármű hiányában kénytelenek a taxiszolgáltatást igénybe venni, ezért számukra komoly terhet jelentene a tarifa ismételt emelése. Véleményem szerint a kormány rezsicsökkentési intézkedései a lakosság érdekeit szolgálják”

– fogalmazott Metál Zoltán.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón azzal indokolta a kivételezést, hogy a taxisok esetében az üzemanyag elengedhetetlen a munkavégzéshez, és ha ezeket is piaci áron kellene tankolni, 60 százalékkal emelkednének a taxiárak.