Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Megszólalt Németh Szilárd: elmagyarázta, miért van szükség a megszorításokra


A háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor fog megszűnni, ha béke lesz – erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Fotó: hvg.hu

Németh Szilárd hozzátette: Magyarország kezdetektől a béke pártján áll, sem fegyvert, sem katonát nem küld a háborúba, mert már akkor is látszott, hogy mindennek súlyos következményei lesznek. A brüsszeli szankciós csomaggal összefüggésben azt hangsúlyozta: miközben a gáz ára az egekben van és már az is kérdés, hogy Európában lesz-e gáz télen, még mindig „néhányan lökdösik ezt a gázembargós csomagot”.

A kormánybiztos szerint a kormány részéről gőzerővel folyik a küzdelem és a felkészülés, egy komplex programot indítottak, amelynek nemcsak a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő támogatása a része, hanem az is, hogy megbízták a külügyminisztert több földgáz beszerzésével, újraindítják a lignitbányászatot, a Mátrai erőművet, és kezdeményezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbá tűzifaprogrammal is segítik az embereket, és energiakiviteli tilalmat vezettek be.

Németh Szilárd az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy a háború és „az elhibázott brüsszeli szankciós politika” következtében a második világháború óta nem volt olyan mély válságban Európa, mint amibe most jutott – írja az MTI összefoglalójában.

Nem a béke mellett van Brüsszel, az összes intézkedés gyakorlatilag a háború fenntartását idézte elő és ennek vannak következményei,

fogalmazott, utalva az energiaválságra.

Hangsúlyozta, Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol a háztartásokat a rezsicsökkentés védi. A rezsibiztos szerint egy átlagfogyasztó háztartás, ha világpiaci árat fizetne, 182 ezer forintot fizetne az áramért és a gázért, ezzel szemben 24 ezret fizet.