Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Megállás nélkül terjed a majomhimlő Magyarországon – Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ


Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az elmúlt napokban az NNK veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma újabb hat embernél igazolt majomhimlő-fertőzést. Ezzel az országban diagnosztizált esetek száma tizenkettőre nőtt.

Otthon lábadoznak a betegek

A betegek valamennyien férfiak. A legfiatalabb 28, a legidősebb pedig 43 éves. Többségük életvitelszerűen Budapesten él. A betegek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges, otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

Mit kell tudni a majomhimlőről?

A majomhimlő egy emberről emberre terjedő fertőzés. A vírus fertőzőképessége egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről. A szoros testi kontaktuson kívül a fertőzés egyes használati tárgyakkal, például törülközővel és ágyneművel, ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel is átadható. A betegség átlagosan 2-4 hétig tart.Ahogy már mi is beszámoltunk róla, korábbi ismertetők szerint a majomhimlő kezdeti tüneteként láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, illetve fej- és izomfájdalom jelentkezett. Ezek a leírások azonban leginkább az afrikai eseteket vették alapul. A mostani fertőzési hullámban azonban kissé másmilyenek a fertőzés első jelei. Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) ezért új tájékoztatót adott ki a majomhimlő tüneteiről, amelyben azt írták, most sokkal inkább a szájban, a nemi szerveken és a végbélnyílás környékén felbukkanó kiütések utalnak a fertőzöttségre.
Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz!