Közzétette - Kategória - Beregi Ünnepi Hét, Kiemelt rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban


Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (1)

Vásárosnamény – Március 15-i ünnep kapcsán két szó jut eszünkbe: szabadság és hazaszeretet. Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Amit sokan nem tudnak, hogy számtalan jelképet köszönhetünk ezen korszaknak, mint a gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra. Ennek a napnak az emléke nagyon fontos tanulságokkal tölti fel ünneplésünket. Ezek a tanulságok pedig az összefogás, a kitartás és a tenni akarás hegyeket megmozgató erejének és egymásnak a megbecsülése. Az ünnep kettős volt, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója mellett a város szülöttjére, a most száz éve született Kiss Sándor politikusra is emlékeztek.

Ezen forradalmi eseményekről emlékezett meg az ország számos pontjában, így a Bereg szívében is Vásárosnamény Város Önkormányzata. A Művelődési Központ színháztermében lezajlott eseményen ismét népes tábor gyűlt össze, ahol Péter Ildikó köszöntőjét követően a Himnusz fenséges hangjai csendültek fel a teremben.
Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (2)

A közös nemzeti imádságot követően a város polgármestere, Filep Sándor köszöntötte, majd osztotta meg ünnepi gondolatait a teremben lévőkkel.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (3)

Ünnepi beszéde a térség regnáló országgyűlési képviselőjének, dr. Tilki Attilának ünnepi gondolatai hangzottak el.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (4)

Az ünnepi szónoklatok után Nyiscsák Zsolt lépett a színpadra, aki Petőfi Sándor: 15-dik március című versével fokozta az ünnepi műsor hangulatát.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (5)

A megemlékezést az országosan is nagy népszerűségnek örvendő Jászai Mari-díjas és kétszeres EMeRTon-díjas magyar színművész, énekes, Sasvári Sándor ünnepi műsora zárta.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (6)

A koncertet követően az ünneplő közönség átvonult az Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola előtt található Eötvös József szobrához, ahol több intézmény és szervezet is elhelyezte a megemlékezés koszorúit.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (7)

Az ünnepi műsor a Városi Köztemetőben, a Vásárosnaményban 100 esztendeje született „bibliás politikus”, Kiss Sándor 1956-os emigráns sírjánál folytatódott. Itt először dr. Pótor Imre református lelkész közös imájával kezdődött a program.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (8)

A lelkész ezt követően a jubileum okán ismertette a politikus, a térséghez és a városhoz fűződő viszonyát illetve  munkásságát.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (9)

Emlékező beszéde után Deák József szavalatát hallgathatták meg a jelenlévők, aki Berzsenyi Dániel: Fohászkodás című versét adta elő.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (10)

A térség országgyűlési képviselője, dr. Tilki Attila személyes vonatkozásain keresztül emlékezett Kiss Sándor emléke előtt.

elvalaszto 2Március 15-i ünnepi megemlékezés Sasvári Sándorral a Bereg szívében, Vásárosnaményban (11)

Az ünnepi műsor végén a politikus síremlékén helyezték el a résztvevők a megemlékezés koszorúit, melyet közös ima zárt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük