Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Már soha nem lesz vége? Újfajta jóváhagyással jön a hatodik vakcina a koronavírus ellen


Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) a napokban hagyta jóvá a francia–osztrák Valneva biotechnológiai vállalat által kifejlesztett, Covid–19 elleni védőoltást. Ez a hatodik, az Európai Unióban jóváhagyott vakcina az új típusú koronavírus ellen, míg néhány további oltás vizsgálata jelenleg is függőben van írja az index.

Az Európai Unió által jóváhagyott, úgynevezett nyugati vakcináktól eltérően a Valneva a leginkább hagyományosnak tekinthető utat választotta a vakcinafejlesztéshez. Ez annyit jelent, hogy a védőoltásban gyakorlatilag az elpusztított koronavírus található.

Mivel a vírus inaktivált, tehát elölt állapotban van a védőoltásban, így betegséget nem tud okozni. Ilyen jellegű vakcinákat más betegségek ellen már hosszú évtizedek óta alkalmaznak.

A cég saját bejelentése szerint a fejlesztés, illetve a vizsgálatok alatt folyamatosan érkeztek hozzájuk megkeresések betegek részéről, akik idegenkedtek a frissen kifejlesztett mRNS-alapú vakcinákkal szemben, mivel ezeket túlzottan újnak ítélték meg. Ennek valamennyi alapja természetesen van, hiszen hiába ismert az mRNS vakcinatechnológia már évek óta, az valóban igaz, hogy a Covid–19 volt az első betegség, amely ellen élesben is bevetették ezt a módszert.

Sokan idegenkednek az úgynevezett vektorvírus-vakcináktól is, mint például az AstraZeneca vagy a Janssen, mert ez esetben magától a vektorvírustól vagy a célba juttatott DNS-től félnek. A cég sajtóközleménye szerint az újonnan jóváhagyott, de a lehető leghagyományosabb módszeren alapuló vakcinától az oltások számának újabb fellendülését várják, mivel szerintük sokan pontosan erre, tehát a hagyományos, jól bevált módszerekkel készült vakcinára várnak.

A Valneva úgy tűnik, semmit nem bízott a véletlenre, mivel

NEM EGY, HANEM KÉT, AZ IMMUNREAKCIÓT ERŐSÍTŐ ANYAGOT IS ALKALMAZOTT A VÉDŐOLTÁSBAN.

Az egyik a jól ismert és bevált alumínium-hidroxid, amelyet legalább 70 éve alkalmaznak a védőoltásokban, a másik pedig egy viszonylag új adjuváns, amelyet a Dynavax fejlesztett ki és bocsátott a Valneva rendelkezésére. Ez utóbbi már eddig is forgalomban volt az Egyesült Államokban, és Európában is engedélyezett hepatitis B elleni oltásokban.

Az Európai Unióban történt jóváhagyás, amely egyébként kiterjed Izland, Lichtenstein és Norvégia területére is, eltért a korábbi, Covid–19 elleni védőoltásoknál megismert folyamattól. Itt ugyanis egy úgynevezett non-inferioritás vizsgálatról van szó. Ez azt jelenti, hogy a vakcinát nem placebóval, hanem egy másik, már jóváhagyott védőoltással hasonlították össze.

Egy ilyen vizsgálatban az új, jóváhagyásra váró vakcinának azt kell bebizonyítania, hogy az általa kiváltott immunválasz legalább annyira erős, mint a már jóváhagyott védőoltásnál tapasztalható. Ebben a konkrét vizsgálatban a Valneva oltását az EU által már jóváhagyott AstraZeneca vakcinával hasonlították össze.

A vizsgálat azt mutatta, hogy

AZ ÚJ OLTÁS LEGALÁBB ANNYIRA ERŐS ANTITESTTERMELÉST INDÍT BE, MINT AZ ASTRAZENECA VÉDŐOLTÁSA, ILLETVE EGYES ESETEKBEN MINTEGY NEGYVEN SZÁZALÉKKAL MAGASABB ANTITEST-KONCENTRÁCIÓ VOLT MÉRHETŐ A VALNEVÁVAL BEOLTOTTAK KÖRÉBEN.

Ezt minden kétséget kizáróan csak a 18–50 éves betegeknél sikerült kimutatni. A védőoltás ezért jelenleg csak 18 és 50 éves kor között alkalmazható.

(Borítókép: Ayman Yaqoob / Anadolu Agency / Getty Images)