Közzétette - Kategória - Nyírség hírei, Regionális hírek, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei

Már halad a nyírbátori ipari park fejlesztése

Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Elkezdődött és várhatóan 2021 közepén fejeződhet be a nyírbátori ipari park több mint másfél milliárd forint értékű fejlesztése – hangzott el a beruházás rendezvényén.

A 13 ezer lakosú kisváros ipari parkjában működő, főként dán, olasz és német tulajdonú cégek, illetve a kisebb vállalkozások ötezer embert foglalkoztatnak, a terület az elmúlt öt évben a munkaerő-létszámban, infrastrukturális- és területigényben gyakorlatilag kinőtte önmagát. A buszos társaságok 179 környékbeli és távolabbi településről hordanak szervezetten munkavállalókat dolgozni az ipari parkba, emellett jelentős a teher- és a személyautóforgalom is.

Buszmegálló épül, az elektromos hálózatot is fejlesztik

Az 1,5 milliárd forint értékű fejlesztési program egyik elemeként ennek megfelelően egy húszállásos központi buszmegállót, illetve buszöblöket építenek az üzemek mellett. A cégek igényét teljesítve bővítik az elektromos hálózatot (fejlesztik a kapacitása határát elérő alállomást, valamint földkábelekkel váltják ki a légvezetékeket).

Ezzel 15 megawattos többletteljesítményt kapnak az üzemek, és új fogyasztókat is tud fogadni az elektromos rendszer.

A munkálatokat várhatóan 2021 nyarán fejezik be.

Tervbe vették az elkerülő építését is

Máté Antal polgármester a finanszírozásról kifejtette, a megyei önkormányzattal közös konzorcium több mint egymilliárd forintot nyert el a beruházásra az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). A megvalósításhoz szükséges megnövekedett költségek finanszírozására 200 millió forintos többlettámogatási igényt nyújtottak be, ezt a város további 200 millió forinttal egészíti ki, hitelfelvétellel.

A kelet-magyarországi városban tervbe van véve egy elkerülő út építkezése is, de ez a beruházás a támogatási jóváhagyásra vár.

A nyírbátori ipari parkban működik többek közt a gyógyászati segédeszközöket előállító dán Coloplast, a német Diehl repülőgép-alkatrészgyára, a szintén német érdekeltségű, járműelektronikai alkatrészeket gyártó Rosenberger Magyarország Kft., illetve az olasz tulajdonú Serioplast és Farmol műanyag palackgyárai is.