Közzétette - Kategória - Kisvárda, Regionális hírek, Rendezvények, Rétköz hírei, Vásárosnamény hírei

Malmos Károly iró és költő előadása Kisvárdán


Malmos Károly iró és költő előadása Kisvárdán (2)

Kisvárda – „Ismét”-et írtam, mert majdnem napra pontosan 15 esztendeje annak, hogy az alkotó először lépett a közgyűjteményben a nyilvánosság elé az első kötetével (A fájdalom gyönyörei). 2004-ben jelent meg a Suttogó kép dallami c. kötete, és a közelmúltban hagyta el a nyomdát az újabb műveket tartalmazó Itt vagyok c. kiadvány.

A „láthatta” és „hallhatta” szavak azon túl, amit nyilvánvaló jelentésükben hordoznak, másféle értelemben is igazak. Ha egy művész alkot, és a munka eredményét a publikum elé bocsájtja, akkor láttatni is engedi magát. Most is így történt, s a „látásban” elsősorban önmaga az alkotó volt segítségünkre.

De nem volt egyedül ebben, hiszen Deák-Takács Szilvia, a Bessenyei György Gimnázium tanára, aki a beszélgetést vezette és a könyv bevezetőjét is írta, és versmondóként Homoky Alexa, a középiskola tanulója is támogatott minket abban, hogy a verseket ne „tükör által homályosan” lássuk, értsük. Szintén a mögöttes tartalom előtérbe kerülését segítette Szarvas Mónika, a Rétközi Múzeum múzeumpedagógusa, aki a kötet borítóján túl 16 illusztrációval gazdagította a könyvet, illetve egy másféle művészeti ágba transzformálta át a versek mondandóját.

Malmos Károlyt hallhattuk is, és nem csupán prózában/lírában nyilatkozott meg, hanem versei közül gitárkísérettel is bemutatott néhányat, ezzel téve hangulatosabbá a délutánt.
A „köszöntés” szót maradt már csak hátra a magyarázatban. Természetesen mint ünnepelt alkotót, vendéget köszöntötték Malmos Károlyt a résztvevők, de a véletlen úgy hozta, hogy éppen Károly napon történt a kötetbemutató, tehát ez alkalomból is gratuláltak neki a jelenlévők. A program a dedikációval ért véget

[slideshow_deploy id=’90246′]

– Néző István –
fotók: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük