Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyarország lett az egyik legszegényebb tagállam az Európai Unióban


Sereghajtó maradt a magyar minimálbér, hiába emelték 15 százalékkal. Csak Romániát és Bulgáriát előzzük meg 22 tagállam rangsorában, ahol kötelező legkisebb fizetést írnak elő.

Készítő: Bodnár Boglárka
|
Forrás: MTI/MTVA

Tavaly nyárra Magyarországon zuhant a második legnagyobbat a minimálbér vásárlóértéke az unióban – az Európai Bizottság korábbi kutatása szerint. Ám a recesszió ellenére, már december elsejével tovább emelték, 15  százalékkal, havi bruttó 266.800 forintra – hangzott el az RTL Híradójában.

Az emeléssel Romániát és Bulgáriát előzi, vagyis a harmadik legalacsonyabb a magyar minimálbér a 22 tagállam közül, ahol kötelező legkisebb fizetést írnak elő. A miniszterelnök a vásárlóerő növekedését várja az új magyar minimálbértől.

Máshol is emelkedett a minimálbér. A lengyel bruttó már 40 százalékkal, a cseh pedig 10 százalékkal magasabb a magyarhoz képest. Pedig ezekben az országokban már olcsóbb az élelmiszer, mint nálunk a jegybank szerint.

A GKI úgy számol, hogy az unió egyik legszegényebb tagállama lett Magyarországból.

A lakosság kétharmada az úgy éppen, hogy csak kijön a fizetéséből az ilyen jövedelmek mellett. És ha a minimálbér alacsony, akkor nyilván a fölötte levő bérek sem túl magasak, hiszen minimálbéren lehet bármikor munkaerőt találni

– véli a Híradónak nyilatkozva Molnár László a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük