Közzétette - Kategória - BeregiHirek.hu, Kisvárda, Regionális hírek, Rendezvények, Rétköz hírei, Vásárosnamény hírei, Vezér cikkek

Magyar-ukrán területfejlesztési szervezet alakult Kisvárdán


Magyar-ukrán területfejlesztési szervezet alakult Kisvárdán (3)

Kisvárda – Tisza Európai Területi Társulás néven, magyar-ukrán együttműködésű területfejlesztési szervezet alakult, melynek központja Kisvárda.

A szerveződés célja, hogy határon átnyúló együttműködési programokat, infrastrukturális fejlesztési projekteket valósítson meg, az egymással szomszédos Szabolcs megyében és Kárpátalján. A beruházásokat társfinanszírozással, illetve az Európai Unió kohéziós, regionális, szociális, valamint szomszédsági alapjának támogatásával tervezik megvalósítani.

„Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy eme nagy jelentőséggel bíró szervezet egyik szereplője Kisvárda. A közös együttműködés célja az országhatáron át nyúló kapcsolatok kiépítése, a közös infrastruktúra fejlesztése. A jövőben együttes erővel és tervekkel lesz lehetőségünk projektek és programok, fejlődést elősegítő lehetőségek megvalósításához. Mert hiszünk és hinnünk kell az összefogás erejében.” – mondta köszöntőjében a házigazda,Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

„Ma, amikor itt a határ mentén, sokan aggódva figyeljük az ukrajnai eseményeket, s közben a konfliktus mielőbbi rendeződésében bízunk, jelzésértékű egy ilyen fejlesztéspolitikai együttműködés megkezdése. Azt jelzi, hogy figyelünk egymásra, felelősséget vállalunk egymás iránt.” – mondta beszédében dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Térségünk országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a megállapodás létrejötte két okból is egyedülálló: „Egyrészt azért, mert ez az első olyan Európai Területi Társulás, amelyet Magyarország és Ukrajna egy-egy térsége hozott létre, másrészt pedig első az Európai Unió történetében is, hiszen ez az első ETT, mely egy EU-s ország és egy az EU-val határos ország között jött létre.” – mondta a miniszter hangsúlyozva, hogy számára külön öröm az, hogy ennek a több szempontból is egyedülálló kezdeményezésnek Kisvárda lett a központja, mely együttműködés sikerességét a maga eszközeivel igyekszik mindenben támogatni.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke a határon átnyúló uniós támogatások előnyeinek kihasználására hívta fel a figyelmet, hiszen például a magyar, román, szlovák és ukrán gazdasági, környezetvédelmi, idegenforgalmi és közlekedési fejlesztésekhez 2020-ig 75 millió eurós, több mint 23 milliárd forint összegű brüsszeli forrás áll rendelkezésre.

Volodymyr Chubirko, a Kárpátalja Megyei Tanács elnöke reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a két ország egyre szorosabbá váló kapcsolata mellett a társulás létrejötte hozzájárul Ukrajna és az EU közötti együttműködés további elmélyítéséhez, illetve “tényleges lépés lesz” Ukrajna uniós integrációjához. Beszédében külön kiemelte a Magyar Állam eddig Kárpátaljáért tett segítőkészségét, hiszen ahogy ő fogalmazott: „Magyarország nem csak beszédben vagy írásban, hanem tettekben is jó szomszédként áll mellettünk, amit nem csak értékelnek, hanem éreznek is a kárpátaljai emberek.”

Az Európai Területi Társulás egy olyan Európai Uniós jogintézmény, amely a szolidaritáson és az együttműködésen alapul. Megadja a közös fejlesztéspolitikai gondolkodás lehetőségét az egymással szomszédos, de más ország területén lévő régióknak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számára különösen is fontos ez a kötelezettség, hiszen háromhatár-menti megyeként kiemelt felelősségünk van a szomszédos térségekkel való kapcsolattartás terén.

A magyar-ukrán területfejlesztési társuláshoz a két terület települési önkormányzatai, állami intézményei, valamint közcélú vállalatok, vállalkozások is csatlakozhatnak tagként. Az önálló jogi társulás központjának Kisvárda ad helyet, munkaszervezetének feladatait városunk polgármesteri hivatalának dolgozói látják majd el.

[slideshow_deploy id=’88432′]

kisvarda.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük