Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Magyar páncélosok és fegyveresek lepték el a határmenti szabolcsi kisváros, Vásárosnamény főterét


Fokozódik a helyzet a magyar-ukrán határon, ahol a határvonaltól 20 kilométerre fekvő szabolcsi településen, Vásárosnamény délelőtt megérkeztek a magyar katonák, akik három darab – eredetileg orosz gyártmányú – BTR 80A páncélozott csapatszállítóval és egy teherautóval leparkoltak Vásárosnamény főterén, és ott állomásoztak. Ahogy azt a kormány korábban bejelentette, az észak-keleti országrészbe katonai egységeket csoportosítottak át, hogy az orosz katonai támadás miatt Ukrajnából esetlegesen átszóródó hadosztályok kezelésére.

A Bereg szívében tartózkodott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely is.  A miniszter közölte, hogy Híd Kárpátaljáért mottóval segélyakciót indít a magyar kormány.

Látjuk, hogy a civil világban is nagy a segítségnyújtásra vonatkozó akarat és szándék, a kormány ezt koordinálni fogja és állami forrásokból is hozzájárulunk ahhoz, hogy elsősorban a kárpátaljai magyarság, de „mindenki, aki az életéért fut Ukrajnából”, segítséget kaphasson

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Hozzátette:

most Magyarország az első biztonságos ország, és kétszázezer magyar él Kárpátalján, ezért segélyakciót készítenek elő, amit a kormányon belül Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő fog koordinálni. A Híd Kárpátaljáért segélyprogram elindításával szeretnének segíteni azoknak, akik ott vannak, ott maradtak, ott kellett, hogy maradjanak – fejtette ki a miniszter, hozzátéve: természetesen be kell fogadni azokat, akik magyarként menedékre szorulnak, vagy akik menekültstátuszra jogosultak Magyarországon. Minden segítséget meg fognak adni az érintett magyarországi településeknek is. Emellett karitatív szervezetek is jelentkeztek, ezt a munkát kell koordinálni

– mutatott rá.

Gulyás Gergely jelezte:

a kormány nagyon rövid időn belül közzé fogja tenni azokat az adománygyűjtő vonalakat és lehetőségeket, amelyeket a központi koordináció keretében azok a szervezetek fognak működtetni, amelyek közvetlenül segítséget tudnak nyújtani az Ukrajnából érkezőknek, vagy a Kárpátalján maradó magyaroknak.

A városban állomásozó konvojt, itt tekinthetik meg: