Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Regionális hírek, Rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Magyar Hit, Magyar Szabadság! – Ünnepi megemlékezés Vásárosnaményban


Magyar Hit, Magyar Szabadság! - Ünnepi megemlékezés Vásárosnamény (5)

Vásárosnamény – Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján számos megemlékezést tartottak országszerte és a Beregben is. Korábban hírt adtunk arról, hogy a Vásárosnamény Város Önkormányzata által szervezett ünnepi megemlékezésen, hagyományosan kitüntető címek átadására került sor. A hét végén, azaz vasárnap rendhagyó módon került sor egy újabb megemlékezésre Vásárosnaményban, Adorján Béla szervezésében. A Művelődési Központ színháztermében lebonyolításra kerülő rendezvényen számos közjogi méltóság tiszteletét tette. Adorján Béla megnyitóbeszédét követően Murányi Levente ’56-os elítélt az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója elevenítette fel az akkori eseményeket. Visszaemlékezésében elmondta:

„A forradalom elindító és mozgató ereje a korabeli ifjúság volt. A Budapesten kitört forradalom a hamu alatt izzó parázsból hirtelen fellángolással, szinte elemi erővel csapott fel. A szabadság vágya lángba borította a magyar lelkeket. Egy-két nap alatt az egész országot, a társadalom minden rétegét magával ragadva nemzeti szabadságmozgalommá szélesedett. 1956-ban a forradalmat megelőző időszak meglehetősen feszült politikai légköre már jelezte, hogy vihar készülődik. Forró ősz ígérkezett Magyarországon a hidegháborús Európa közepén. A szűk látókörű szovjet politikai vezetés azt gondolta, hogy Rákosi menesztésével megelőzhetik a feszültség fokozódását. Gerö Ernőt tették a helyére. Ez a magyar közvélemény számára olaj volt a tűzre. Ráadásul október 6-án megrendezték a nép kiengesztelésének szántan a saját soraikból hatalmi harcaik során kitaszított és kivégzett négy bolsevik újra temetését és mártírokká magasztosítását. A temetésen összegyűlt tömeg a jelenlétével tiltakozott a szovjetek által fenntartott diktatúra ellen. A forradalmárok a szabadság lándzsájával megtalálták a Vörös Hadsereg Achilles sarkát és sebet, méghozzá soha be nem gyógyuló sebet, ejtettek rajta. Ettől kezdve a szovjetunió már nem a régi. Nem hazudhat tovább csodákat a világ közvéleményének az általa megvalósított emberi szabadságjogokról. Az 1990-es bukásához vezető 56-os útról többé már nem képes letérni. A Szovjet Vörös Hadsereg vezetése okulva a forradalmi harcokban elszenvedett vereségekből túlméretezett erők által biztosítottan indult a magyar szabadság ellen november 4-én hajnalban. A „ Forgószél” nevű akciójukban a hadseregük elitjét a légi deszantos és gárda alakulatokat vetették be több, mint kettőszázezer katonát. A végeredmény nem lehetett kérdéses.”

Murányi Levente memorandumát dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő majd Novák Előd az Országgyűlés Népesedéspolitikai Albizottság elnökének szavai követtek. A beszédeket követően a Mandala Dalszínház történelmi rockoperájából hallhattak egy részletek a jelenlévők. A rendezvény a Szózat közös eléneklésével végződött.

[slideshow_deploy id=’88807′]


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük