Közzétette - Kategória - 40 éves Vásárosnamény, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Mágikus éj, varázslatos programok és ízek Szent Iván éjjelén, a Beregi Múzeumban


muzeumok ejszakaja a vasarosnamenyi beregi muzeumban

Vásárosnamény – Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton rendezik meg minden évben, Magyarország legnépszerűbb kulturális eseményét, a Múzeumok Éjszakáját, melyhez idén is csatlakozott a vásárosnaményi Beregi Múzeum. A Múzeum idén is több színes programot, fenséges kemencén főtt és sült beregi finomságokat, és a ,,40 éve város Vásárosnamény,, programsorozathoz szervesen kapcsolódó előadásokkal várta, kulturális kikapcsolódásuk színteréül választó látogatóit.

A kastély udvarán a legkisebbeket kreatív foglalkozás, ajándék arcfestés, pónilovaglás és népi játékok várták. A beregi ízek kedvelői kemencében sült és főtt népi ételeket kóstolhattak, mint túrós a batyu,  ,a  kenyérlángos és a csipetkés bableves. Ezen kívül éjszakai tárlatvezetés a Beregi Múzeum kiállításaiban, illetve Vásárosnamény történetét bemutató kiállítási megtekinthettek az érdeklődők, melynek alapjául, „korabeli” újságcikkek szolgáltak. Az idei év fő gondolata, kiemelt tematikája a digitalizáció és az utazás volt. E két fogalom az, amelyik nagymértékben meghatározza korunkat. Az utazás egyre gyorsabb és olcsóbb lett az elmúlt évtizedekben, elérhető közelségbe hozva a távoli és egzotikus kultúrák kincseit és értékeit is. A digitalizáció pedig kereshetővé és akár otthonunkból böngészhetővé tett szinte mindent, ami minket körülvesz: a műalkotásoktól kezdve a természet csodáin át egészen a világűr titkaiig.

A beregi Szent Iván éji rendezvény kezdetén Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette a késő éjszakába nyúló programok sokaságát.

A térségi Múzeumok Éjszakáját Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a Múzeum és dolgozóinak egész évben nyújtott, kiemelkedő munkásságát és hagyományőrző szerepét.

A különleges program az immár visszatérő fellépőnek számító, Bihari Bandával fergeteges néptáncával kezdődött akik modernizált, hajdúsági táncukkal alapozták meg az est hangulatát.

A talpalávalót követően, Magyarországon is egyedülállónak számító flashmob vette kezdetét 500+ Óriáskórus a kastélyparkban címmel. A népes számú hallgatóság az Országos Pedagógus Kórustalálkozó fellépőinek közös műsorát tekinthette meg, a Tomcsányi-kastély parkjában.

Filepné Kiss Renáta, a Beregi Múzeum történésze „Egy összetett város” címmel Vitka, Perényitanya, Gergelyi és Ugornya történetéről tartott előadást, érdekességekkel fűszerezve. 1969-ben Vásárosnaményhoz csatolták az 1939-ben egyesített Gergelyiugornyát, Vitkát és a Vitkához tartozó két tanyát, a Károlyi tanyát és a Perényi tanyát. Városunk 40 évvel ezelőtt, 1979-ben kapott városi rangot. Vásárosnamény tehát valóban egy összetett város, de minden kerületének megvan a maga története. Megtudhattuk, hogy Vásárosnamény és környéke ősidők óta lakott hely, így a városban és kerületeiben szinte minden történelmi korszakból kerültek felszínre régészeti leletek, amelyek a Tomcsányi-kastélyban, a Beregi Múzeum régészeti gyűjteményében bárki számára megtekinthetőek. Vitka környékén bronzkori leletek is feltárásra kerültek, amelyekből egyet az előadó maga is megmutatott. Az előadás során megtudhattuk, hogyan nevezték Vitkát a régi iratokban és eredetileg hol helyezkedett el. De Vitka nemesi családjairól, a két világháború során elhunyt vitkai katonákról, valamint a település híres szülötteiről és nevezetes épületeiről is szó esett. Perényitanyával kapcsolatban fény derült arra, hogy melyik híres történelmi családról kapta nevét a település és kik a család ma is élő leszármazottai. De az idősebb lakosok emlékeiből is érdekes információhoz jutottak a hallgatók. A régi idők óta különálló Gergelyivel és Ugornyával kapcsolatban megtudhattuk, hogy mi is ennek az oka, és mi képez közöttük a mai napig „jelképes” határvonalat. Idősebb lakosok elbeszélése alapján arról is tájékoztatást kaptak az érdeklődők, hogy kik voltak Gergelyi és Ugornya egykori iparosai, kereskedői, milyen szerepet játszott a Holt-Tisza és a közeli Tisza-folyó az emberek életében, és mi is volt az a „forródrót”. Megtudhattuk azt is, hogy melyik utca neve van helytelenül írva az utcanévtáblán, és miért. A Beregi Múzeum fotótárában található régi képek segítségével pedig „visszautazhattunk” kicsit az időben.

A történész előadását követően, Varga János múzeumigazgató Vásárosnamény városrészeinek néprajzi emlékeit, érdekességeit ismertette meg a nagyközönség, a Beregi Múzeum anyagából összeállított fényképes diasoron és korabeli írásos beszámolókon keresztül.

Sötétedés után a kastély parkjába várták a táncoslábú közönséget, ahol a Bihari Banda biztosította a táncházak, régi időkre emlékeztető, önfeledt hangulatát, Az éjszakai programot, az immár elengedhetetlen tűzugrás zárt.