Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

lyenek lesznek a jövőben az éjszakák – Látványos videó készült a jövő éjszakai fényeiről

Már egy emberöltő alatt is rengeteg átalakuláson megy keresztül a világ, így még belegondolni is nehéz, mennyire más lesz minden több százezer év múlva. Az Európai Űrügynökség, vagyis az ESA mégis eljátszott ezzel a gondolattal, és látványos szimuláción mutatták be, milyen lesz a jövőben az éjjeli égbolt.

Borítókép forrása: Getty Images Hungary

A tudósok azt próbálták vizuálisan is megjeleníteni, mennyit fog változni a Tejútrendszer és a csillagok helyzete az elkövetkező 400 ezer évben, ehhez pedig a Gaia űrtávcső adatait és méréseit használták.

Folyamatos mozgásban az égitestek

Az űrügynökség kutatói nagyjából 40 ezer, legfeljebb 325 fényévre lévő csillag helyzetét vizionálták, és a Tejútrendszer változásait is figyelemmel kísérték a szimuláció során, így alkották meg azokat a változásokat, amikre a távoli jövőben számítani lehet. A videón a fényesebb, gyorsabb csíkok közelebb vannak a Naprendszerünkhöz, míg a halványabb, lassabbak sokkal távolabbiak.

Az ESA kutatói szerint a szimuláció nem meglepő mintázatot mutat: az animáció végére úgy tűnik, hogy a legtöbb csillag a képernyő jobb oldalára csoportosul, míg a bal viszonylag üres marad. Nem azért történik, mert a csillagokat egy újonnan kialakult fekete lyuk vagy más magába szippantja, hanem egyszerűen a Föld mozgása miatt látjuk összetömörülni őket. Bár az égitestek akár hullócsillagnak is tűnhetnek, a videón a csóvák azt az utat mutatják, amit az objektumok megtesznek 400 ezer év alatt.

A Gaia 2013-ban indult a csillagok helyzetének, távolságának és mozgásának mérésével kapcsolatos küldetéssel. A 2018-ban történt második adatközlés segített a csillagászoknak az univerzum valaha készült legrészletesebb térképének összeállításában is. Az új, harmadik kiadás mintegy 100 millió új objektummal egészíti ki ezt a történelmi alkotást ESA kutatói szerint.