40 eve varos vasarosnameny

2015.11.27. Nagyecsed 063.1

Ünnepélyes keretek között zárult le az Ecsedi-láp Víziközmű Beruházási Társulás által megvalósított szennyvízelvezetési- és tisztítási projekt. A térség szempontjából jelentős környezetvédelmi beruházás átadása érdekében 2015. november 27-én megrendezett sajtónyilvános zárórendezvényen részt vett Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a beruházással érintett települések polgármesterei, továbbá a kivitelezők, az üzemeltetők és a projektmegvalósításban résztvevők képviselői.

A projekt keretében 2 agglomeráció öt településének, Nagyecsed, Mérk, Vállaj, Tiborszállás és Fábiánháza településeknek a szennyvízelvezetése és tisztítása valósult meg a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül a „Szennyvízelvezetés- és tisztítás” kétfordulós pályázati konstrukció támogatásának köszönhetően.

Az 5 milliárd forintot meghaladó költségű beruházás keretében nagyságrendileg 71 km gravitációs gerincvezeték, 37 km nyomóvezeték, 5.190 db bekötés, 81 db hálózati- és 2 db házi átemelő, 2 szennyvíztisztító telep a hozzájuk vezető bekötőúttal, 1.186 m2 iszaptároló, illetve a működés feltételeit biztosító egyéb létesítmények épültek meg. Nagyecsed és Fábiánháza részére közös vízmű épült, mely Nagyecsed 07/4 helyrajzi számú külterületi ingatlanon található. Fábiánháza település szennyvízcsatorna hálózata gravitációsan, Előtelek település pedig nyomóvezetékkel lett csatlakoztatva a Nagyecseden kiépített szennyvízcsatorna hálózathoz.

Mérk, Vállaj és Tiborszállás települések szennyvizeinek elvezetésére a domborzati viszonyoknak megfelelően zárt gravitációs csatornahálózat épült, ami a lokális mélypontokra gyűjti a szennyvizet, ahonnan azt szennyvízátemelők és szennyvíznyomócsövek továbbítják a három település közös szennyvíztisztító-telepére, mely Mérk határában a 4918 sz. közlekedési út mellett található.

A szennyvíztelepek kapacitása 1.030 m3/nap, a tisztított szennyvizek befogadója a Kraszna. A szennyvíziszapból a megvalósított technológiának köszönhetően a mezőgazdaságban hasznosítható komposzt kerül előállításra.

Mindkét agglomeráció vonatkozásában megvalósult lőszermentesítés, vákuumkutas és nyílt víztartásos víztelenítés, a csatornahálózat építést követő úthelyreállítás és a próbaüzem lefolytatása.

Az 5.381.447.300 forint elszámolható összköltségű projekt megvalósítása során a kedvezményezett Ecsedi-láp Víziközmű Beruházási Társulás 5.112.374.935 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, amely 95 %-os uniós és Magyar Állami támogatást jelent az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program, Szennyvízelvezetés- és tisztítás elnevezésű konstrukciójából.

A fejlesztéssel közel 12 000 lakos jut komfortosabb szolgáltatáshoz a szennyvízkezelés tekintetében.

befektetés a jövőbe európai unió

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?