40 eve varos vasarosnameny

tűz 2

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltsége tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot a szabadtéri tűzgyújtás szabályaival és a szabadtéri tűzesetek megelőzésével kapcsolatban. A tájékoztató teljes szövege megtekinthető Vásárosnamény honlapján: vvv.vasarosnameny.hu, és a Városháza hirdető tábláján.

A legfontosabbak:

– Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik;

– Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem engedélyezett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi;

– Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi.

Az irányított égetés és egyéb tűzgyújtással kapcsolatos engedélyezésekről a teljes tájékoztatóban juthatnak információhoz az érdeklődők.

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 33/2011. (XII.21.) önkormányzati rendelete szabályozza a belterületen történő égetést:

„3. §

(1)    Az 500 kw névleges bemenő hőteljesítményt meg nem haladó tüzelő- és egyéb füstgázt kibocsátó berendezés (háztartási tevékenység) megfelelő karbantartásáról a tulajdonos vagy a használó köteles gondoskodni, s ezen berendezésekben csak az arra engedélyezett tüzelőanyag égethető.

(2)    Az avar és kerti hulladék (a továbbiakban: növényi hulladék) megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.

(3)    Ha a komposztálás nem kivitelezhető, akkor a növényi hulladék nyílt téri égetése kizárólag szélcsendes, ködmentes időben, felnőtt személy folyamatos felügyelete és oltóanyag rendelkezésre állása mellett március 15. és október 31. között – az ünnepnapok kivételével hétfőtől szombatig – 0900 és 1700 óra között végezhető. Tartós füstölés nem megengedett.

(4)    Ettől eltérő időpontban a jegyző külön engedélye szükséges az égetéshez. Az engedélyt az égetés tervezett időpontját megelőző 8 napon belül kell megkérni.

(5)    Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat kommunális vagy ipari eredetű hulladékot.

(6)    Az égetést úgy kell végezni, hogy az sem élőlényt, sem vagyontárgyat ne veszélyeztessen. Az égetést befejezően a tüzet el kell oltani, a parázslást meg kell szüntetni. „

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét és betartását!

                                                                                                 Dr. Szilágyi Péter jegyző

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?