Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lakásbiztosítása van? Ennek a hírnek örülni fog


Az MNB értesítette a Posta Biztosítót Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. A biztosító termékével tizenháromra bővült az MFO-t kínáló biztosítók köre, ami majdnem teljes piaci lefedettséget jelent.

A Magyar Nemzeti Bank pozitívan bírálta el a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítési rendszerbe pályázatot benyújtó Magyar Posta Biztosító Zrt. pályázatát, s erről értesítette is a biztosítót. Mivel a társaság termékével sikerrel pályázott a minősítés megszerzésére, döntésétől függően akár azonnal – de legkésőbb 60 napon belül – megkezdheti MFO terméke forgalmazását.

Mostanáig a lakásbiztosítási ágazattal foglalkozó 14 biztosító közül immár 13 szerezte meg az MFO minősítést és további MFO termék megjelenése is várható a biztosítási piacon. Mindez azt jelenti, hogy a biztosítási piac majdnem egésze – piaci részesedés alapján 98 százaléka – elkötelezte magát a fogyasztóbarát szemlélet mellett.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások szerződésszáma 2023. november végén közel 50 ezer darab volt, s ezek révén a biztosított ügyfelek immár több mint 2 300 milliárd forintnyi ingó- és ingatlanvagyonukat védik.

Idén márciusban mindenkinek lehetősége nyílik, hogy jelenlegi lakásbiztosítását felülvizsgálja és váltson egy számára megfelelőbb, kedvezőbb, vagy magasabb szolgáltatású biztosításra, mindezt költségmentesen.

Az MNB által megalkotott, fogyasztók érdekeit maximálisan figyelembe vevő MFO termékek a 2023. III. negyedéves felügyeleti adatszolgáltatás alapján átlagosan 34 százalék magasabb szolgáltatási szintet mutatnak, miközben 11 százalékkal olcsóbbak a piacon elérhető más termékekhez képest.

A tavaly novemberben értékesített MFO biztosítások átlagdíja például 47 ezer forint volt, míg a piaci lakásbiztosításoké 54 ezer.

Meglévő szerződéseiket az ügyfelek a szerződésük szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani.

Csomag

Az MFO alapcsomagja elemi károkra, s egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos káresemények tartalmát (szűkített kizárásokkal és mentesülésekkel) az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve.

Az MFO termék iránt érdeklődő ügyfelek az MNB honlapján lévő ingyenes kalkulátor révén is kiválaszthatják maguknak a legmegfelelőbbet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük