Közzétette - Kategória - Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Különleges apróságok születtek a Nyíregyházi Állatparkban


Különleges apróságok születtek a Nyíregyházi ÁllatparkbanIsmét gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark rendkívül gazdag állatállománya. Különleges apróságok születtek a napokban.

A pampanyúl vagy más néven nagy mara Földünk második legnagyobb rágcsálója. Megjelenése olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel. Valójában azonban a tengerimalacfélék családjába tartozik. A rágcsálókra nem jellemző módon monogám típus, vagyis egy életre választ párt magának, a kölyköket pedig együtt nevelik fel.

A tartós párkapcsolatnak több oka is van: a nőstény évente két alkalommal, akkor is csupán csak néhány óráig fogamzóképes, ezért a hímnek állandóan a közelében kell lennie, nehogy elszalassza a megfelelő pillanatot. Ráadásul a nősténynek rengeteg energiára van szüksége a kölykök kihordására és táplálásra, így szinte egész nap leszegett fejjel legelészik. Ám emiatt veszélynek van kitéve, hisz nehezen veszi észre a ragadozókat. A hím ezért a nap jó részét őrködéssel tölti, hogy párját és utódait figyelmeztesse a közelgő veszélyre, és hogy a rivális hímeket távol tartsa családjától.

A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpárok közül, most 3 állatnak is született 1-1 utóda a hétvégén. A 3 hónapnyi vemhesség után világra jött apróságok már 24 órával a születésük után képesek önállóan járkálni, de ekkor még leginkább a rejtett kotorékban tartózkodnak, és legalább 4 hónapig maradnak annak környékén. Ám a szerencsésebb látogatók talán megpillanthatják őket napfürdőzés közben. Viszonylag hamar elkezdenek fűfélékkel táplálkozni, de ennek ellenére akár 13 hetes korukig is szophatnak, ami a rágcsálóknál igen szokatlan. A kölykök felnevelése idején az addig csak kettesben élő párok, más párokkal átmeneti kolóniát alkotnak, így a kölykök az Állatparkban jelenleg 9 ivarérett egyed felügyelete alatt állnak.