Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei

Külföldön élő magyarok nem válnak jogosulttá az egészségügyi ellátásokra


Ukrajnában élő magyar állampolgár nem válik jogosulttá a magyarországi társadalombiztosítás nyújtotta ellátásokra még akkor sem, ha fizeti az egészségügyi hozzájárulás. Ezért az ügyészség vádat emelt az ellen a nő ellen, aki csak azért jelentkezett be egy kispaládi ingatlanba, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkezzen, és itt vegyen igénybe orvosi ellátást.

A vádirat szerint a nő életvitelszerűen Ukrajnában élt, de szeretett volna a magyarországi egészségügyi rendszerben ellátást igénybe venni, ezért elhatározta, hogy létesít egy fiktív magyarországi lakcímet. 2014-ben bejelentkezett egy kispaládi ingatlanba, ahol ténylegesen sohasem lakott, és rendszeresen fizetni kezdte az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A nő másfél éven keresztül egészségügyi intézményekben – többek között a nyíregyházi kórházban – különböző járó és fekvőbeteg ellátást vett igénybe másfél millió forint értékben.

A vádlott nem volt jogosult az egészségügyi szolgáltatásokra, még akkor sem, ha a járulékot fizette, ugyanis azt csak ténylegesen Magyarországon élő személyek vehetik igénybe. Az ügyészség ezért a nőt költségvetési csalással és közokirat hamisítással vádolja, és próbára bocsátás mellett, a jogosultalanul igénybe vett szolgáltatások értékére, vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség