Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Aggasztó a vízhiány országszerte – Újabb helyeken rendeltek el vízkorlátozást Magyarországon


A rendkívül magas hőmérsékletű, csapadék nélküli időjárás miatt jelentkező ellátási problémák megoldásaként, a folyamatos ivóvíz ellátás érdekében elsőfokú vízkorlátozást rendelt el Gödöllőn Gémesi György polgármester kedden, szúrta ki a város honlapján közzétett tájékoztatást a 444.hu.

Az intézkedést a jelentősen megnövekedett vízfogyasztás és az ellátás biztonsága indokolja.

Az elmúlt napokban városunkban is 10 000 m3-ről 40 000 m3-re nőtt a felhasznált víz mennyisége

– közölte Gémesi.

A vízkorlátozás időszaka alatt Gödöllő közigazgatási területén a takarékos ivóvíz felhasználás mellett tilos az ivóvíz-hálózatról:

  • locsolni napközben,
  • a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése,
  • az otthoni autómosás
  • és a medencék feltöltése.

Vízkorlátozás bevezetéséről döntött rendkívüli ülésén Jászberény képviselő-testülete is kedden – írja a Szoljon.hu. A településen locsolási tilalmat vezetnek be reggel 6 óra és este 22 óra között. Ugyancsak tiltott tevékenység a járdák és utak mosása, automata öntözőrendszerek működtetése, járművek tömlős mosása és az úszómedencék töltése.

Mint írják, az intézkedésre azért van szükség, mert a város hálózatát ellátó kutak vízhozama a szárazság miatt jelentősen csökkent, miközben a lakosság vízigénye nő. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. szerint a jelenleginél 1200 köbméterrel több vízre van szüksége Jászberénynek naponta.

Budai Lóránt polgármester korábban arról számolt be, hogy egy új kút fúrásáról döntöttek, amihez megvan a pénzügyi fedezet, az előkészítő munkálatok már elkezdődtek.