Közzétette - Kategória - Koronavirus, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Koronavírus: ez lehet az első jel, hogy fertőzöttek vagyunk

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A COVID-19-et okozó koronavírus eleinte az orr belsejében bujkál, és csak később terjed át a tüdőre, ezért tud hosszú ideig észrevétlen maradni. Van azonban egy kezdeti tünet, ami leleplezheti a sejtparazitát: a szaglás elvesztése – bizonyították a Cincinatti Egyetem kutatói.

“A COVID-19-hez nem társíthatók a vírusos megfázás jellegzetes tünetei, az orrdugulás és az orrfolyás” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Ahmad Sedaghat. “Ennek az eltérésnek köszönhető, hogy a COVID-19 könnyen megkülönböztethető a szezonális allergiától” – tette hozzá.

Sedaghat szerint amennyiben úgy veszítjük el a szaglásunkat, hogy közben nincs eldugulva az orrunk, azonnal vonuljunk karanténba, mert ez a COVID-19 egyik legfontosabb első tünete lehet.

Az eddigi vizsgálatok szerint a SARS-CoV-2 vírus nagyjából 2-14 napig lappanghat, ezt követően jelentkezik csak a láz, a száraz köhögés és a légszomj. Bár az esetek túlnyomó többsége enyhén lezajlik, többeknél (elsősorban 65 év feletti időseknél és\vagy krónikus betegeknél) szükség lehet kórházi kezelésre.

A kutatás menete

Sedaghat összesen 19 olyan korábbi kutatást fésült át, amik a koronavírussal összefüggésbe hozható arc- és homloküreg rendellenességeket vizsgálták. Az új tanulmány hivatkozik egy közelmúltbeli francia kutatásra is, amelyben 55 beteget figyeltek meg, és kiderült, hogyaz orrdugulás nélküli szaglásvesztéssel küzdő páciensek 94 százalékának pozitív eredményt mutatott a vírustesztje.

Az orrban szaporodó vírus tüsszentéssel aeroszol formában távozhat a külvilágba, de úgy is könnyedén terjeszthetjük, ha orrtörlés, orrvakarás után nem mossuk meg a kezünket, és úgy fogdossuk össze a közelünkben lévő tárgyakat.

“A szaglásvesztés a betegség bármely stádiumában jelentkezhet, de első tünetként különösen árulkodó lehet” – mondta Sedaghat, aki szerintegy ilyen, látszólag jelentéktelen kezdeti szimptómára vélhetően sokan nem figyelnek fel, ezért is terjedhet hatékonyan a kórokozó.

A friss tanulmány teljes terjedelmében a Laryngoscope Investigative Otolaryngology című szakfolyóiratban olvasható.

Forrás: EurekAlert /www.origo.hu/