Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Koronavirus

Koronavírus: beszéd és kilélegzés közben is terjedhet a COVID-19


FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatója szerint a koronavírus több mint 8 méterről is képes fertőzni, és akár órákon át a levegőben maradhat, így teljesen felesleges a 1,5-2 méteres távolságtartás.

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája szerda éjjel arra figyelmeztette a Fehér Házat, hogy

az új típusú koronavírus nem csak úgy terjedhet, hogy a fertőzött személy ráköhög vagy rátüsszent valakire

– írja a CNN cikke alapján a szeretlekmagyarország.

A levél szerint az is elég, ha valaki egy légtérben tartózkodik egy koronavírusos beteggel, az ugyanis beszéddel és kilégzéssel is átadható. Harvey Fineberg, a Nemzeti Tudományos Akadémia járványügyi tanácsának elnöke szerint helytálló, hogy két méteres távolságon belül a COVID-19 képes tüsszentéssel és köhögéssel terjedni, a terjedés módjait azonban ki kellene egészíteni a beszéddel és a lélegzéssel.

A tanács elnöke arra is kitér a Fehér Háznak küldött levélben, hogya vírus hosszú ideig életben marad a kórházak levegőjében, így akkor is fertőzhet, amikor a dolgozók már nem viselnek védőfelszerelést.

A legújabb kutatások alapján elmondható, hogy az alapos takarítás sem segít, mert a vírus képes a fertőzöttektől távolni helyiségekbe is eljutni, azt viszont egyelőre nem tudják pontosan, meddig képes megmaradni a levegőben.