Kitört a pánik: Halálos fertőzéstől félnek a kutyatartók

40 eve varos vasarosnameny

veszettség kutya

Szopornyica fertőzéstől félnek a kutyatartók. Az internetes fórumokon szinte pánikhelyzet alakult ki a gazdák körében. Szakértők szerint Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyében valóban több megbetegedést jeleztek és van olyan menhely, amit le kellett zárni, vészhelyzet azonban nincs. Azok a házi kedvencek, akiket kombinált szérummal is rendszeresen oltanak, nagyon ritkán kapják el a betegséget.

„Egy intenzív lázas periódus alakul ki, ezen kívül felső légúti tüneteket produkálhatnak ezek az állatok, illetve idegrendszeri tüneteket, de lehet gasztroenterológiai tünet is.” A szopornyica legjellegzetesebb tüneteit sorolja Jandó Tamás állatorvos. Azt mondja, a betegség lefolyása nagyon eltérő lehet, mindig az állat immunrendszerétől függ. Hozzátette:

„Az esetek 50 százalékában, ha az állatnak kellően erős az immunrendszere, akkor nem fog akár tünetet sem produkálni, hanem szinte tünetmentesen lezajlik benne a fertőzés. Ha gyengébb az immunstátusz, akkor ez egy rapid, heveny lefolyású történet is lehet, ami aztán halállal végződik.” 

Állatorvosi rendelőkben ritkán találkoznak szopornyica megbetegedéssel, a vírus főleg nagyobb közösségekben, menhelyeken és tenyészetekben terjed.

Salgótarjáni menhelyre is került már be fertőzött kutya, de azt mondják: a szopornyicás megbetegedések száma nem kimagasló a többi fertőzéséhez képest.

Az egyik legnagyobb, országosan is ismert állatotthonban, a Noéban, 2012-ben volt egy kisebb szopornyica járvány. Szigorú karanténozással és a megfelelő oltási programmal sikerült visszaszorítaniuk a megbetegedéseket.

„Én azt gondolom, nincs pánikra ok, viszont tényleg egy intő jel”- mondta Schneider Kinga, az állatotthon szóvivője, hozzátéve, országosan ők is több megbetegedésről tudnak, de nincsen vészhelyzet. A legfontosabb, hogy mindenki odafigyeljen a saját kutyájára.

„Nagyon-nagyon rossz az oltási kultúra ma Magyarországon, tehát nagyon kevés kutya az, aki rendelkezik megfelelő védőoltásokkal. Ugye kötelező csak és kizárólag a veszettség oltás, ebben sem állunk jól, de az egyéb fertőző betegségekre, például a szopornyicára, parvo-ra és egyéb dolgokra viszont még rosszabb a helyzet” – magyarázta a szakember.

Állatorvosok és állatvédők is azt javasolják, ha nem ismerjük egy kutya előéletét, akkor akár még felnőtt korban is érdemes az alap immunizálást, vagyis az alap oltási programot újra beadatni.

atv.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?