Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kiszámolták, milyen árak jönnek az árstop után, ha nem hosszabbítja meg hamarosan a kormány


A hatósági árak kivezetése komoly áremelkedést hozhat a magyarországi boltokban.

Kétséges az infláció mérséklő hatása az ársapkáknak, a Portfolio számításai szerint, ha kivezetnék az árstopot, akkor az egy komoly, egyszeri drágulással járna – írja a Napi.hu.

Árstop nélkül a most kilogrammonként 1600 forintba kerülő csirkemell ára a Portfolio számításai szerint májusban már 2200 forint felett járt volna. Hozzátették: a bontott csirke és a csirkecomb ára is már 40 százalékkal többe kerül október óta.

A sertéscomb valószínűsíthető árát a sertéskaraj árából számították ki, utóbbi 25 százalékkal többe kerül már, így a sertéscomb kilogrammonként nem 1500, hanem 1900 forintba kerülne.

Hasonló drágulás látható a pasztőrözött ESL tej esetében, mely már több mint 25 százalékkal kerül többe a tavaly októberi árakhoz képest, ezek alapján a KSH adatai alapján 277 forintos UHT tej ára már 350 forint felett lenne.

Még jelentősebb drágulás látható a rétesliszt esetében, mely már 45 százalékkal többe kerül az árstop bevezetése óta. A finomliszt ára 212 forintról 300 forintra rúgna.

A portál az árstop infláció mérséklő hatásának elenyészését ugyanakkor azzal magyarázza: az élelmiszerboltok az elszenvedett veszteségeket könnyedén építik be más termékek árába.