Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, hányan tekinthetők hazánkban szegénynek: ennyi pénz kell a biztos megélhetéshez a magyarok szerint


Az Egyensúly Intézet felmérése szerint jelenleg nagyjából 2,5-3 millió magyar tekinthető szegénynek.

„Jelenleg nagyjából 2,5-3 millió ember tekinthető szegénynek” – olvasható az Egyensúly Intézet legújabb, a szegénység mértéket vizsgáló közvélemény-kutatásában. Azt írják, november óta 50 ezer forinttal nőtt az átlagos megélhetéshez szükségesnek tartott jövedelmi szint, így a megkérdezettek szerint már nettó 400 ezer forintra van szükség. Ugyanakkor a válaszadók 45 százaléka nem tudja biztosítani a szűkös megélhetéshez szükséges anyagiakat, amihez 2023 nyara óta havi nettó 250 ezer forintra lenne szükség – idézi a Telex a felmérést.

A május 2. és 9. között készült felmérésből további az is kiderül, hogy:

  • A magyar lakosság felének csökkent a vásárlóereje az elmúlt három évben, amit a kutatásban résztvevők elsősorban az áremelkedésekkel és új kiadások megjelenésével indokolnak.
  • 2023 áprilisa óta 21 és 24 százalék között ingadozik azok aránya, akik közepes vagy nagy nehézségek árán tudják csak fedezni háztartási kiadásokat.
  • A válaszadók 31 százaléka érez bizonytalanságot, amikor az anyagi és pénzügyi helyzetére gondol – majdnem minden harmadik lakos költségvetését felborítaná egy váratlan kiadás.
  • Jelenleg a magyar háztartások közel kétharmada (64 százalék) csak kisebb-nagyobb erőfeszítések árán képes finanszírozni a mindennapi kiadásait.
  • A válaszadók tizede érzi úgy, hogy jó anyagi körülmények között él: számukra nem okoznak gondot a hétköznapi kiadások.
    A magyar társadalom 39 százalékának problémát jelentene egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezése, de még meg tudná oldani saját erőből. A megkérdezettek 32 százaléka arról számolt be, hogy nem tudna megbirkózni egy ekkora anyagi kihívással.
  • A szegénységkutatás szerint minden harmadik magyar kért már anyagi segítséget családtagjaitól vagy a barátaitól, ha anyagilag kiszolgáltatott helyzetbe került. Továbbá a magyar szülők harmada nem evett eleget az elmúlt két évben, hogy etetni tudja a gyermekét.
  • A magyarok többsége (54 százalék) magabiztosnak mutatkozik a közeljövő kapcsán, nem látnak esélyt arra, hogy a következő néhány hónapban pénzügyi instabilitással kelljen megbirkózniuk. Ugyanakkor 75 százalékuk pénzügyi stagnálására számít, miközben a hosszú távú kilátásokat illetően a többség jellemzően borúlátó.

Az Egyensúly Intézet szerint mindent összevetve jelenleg a magyarok negyede-harmada tekinthető szegénynek. Emellett 45-50 százaléknyi válaszadóról mondható el, hogy kijön a jövedelméből, és képes kiegyensúlyozott életvitelt fenntartani, míg 15–20 százaléknak nem igazán okoznak gondot a hétköznapi kiadások.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük