Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kiderült: 48 ezer forint pluszpénzt kap egy átlagos nyugdíjas a jövő héten


Ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, amikor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap.

Júliusban érkezik az évközi nyugdíjemelés. Mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap. A januártól júniusig terjedő, visszamenőlegesen járó emelést a nyugdíjasok egy összegben, az aktuális, július havi emelt nyugdíjukkal együtt kapják meg – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A nyugdíjasok júliusban már a 3,9 százalékkal emelt összegű járandóságukat kapják, ráadásul ezen felül megkapják a január-június közötti hat havi nyugdíjuk különbözetét és még a 13. havi nyugdíjuk különbözetét is. Vagyis a nyugdíjasok 8 havi nyugdíj után kapnak növelést.

Ez egy átlagos nyugdíjasnál azt jelenti, hogy ha bankszámlára történő utalással kapja a nyugdíját, akkor már jövő hét kedden, július 12-én megérkezik hozzá a mintegy 48 ezer forint plusz, ha pedig a postás kézbesíti, akkor is számíthat rá hamarosan.

A nyugdíjemelés azt is jelenti, hogy augusztusban egy átlagos nyugdíjas mintegy 6 ezer forinttal kap majd többet, mint eddig.

 – hangsúlyozta Tállai András.

Emlékeztetett, hogy minden év elején az infláció tervezett mértékével nőnek a nyugdíjak. Idén 5 százalékos volt ez az emelés, de – tekintettel a nemzetközi energiaválságra és az elhúzódó háborús válságra – ennél magasabb emelésre van szükség, és ezt az érintetteknek sokkal hamarabb kell megkapniuk, mint ahogy a nyugdíjtörvény előírja – szögezte le Tállai András.
„A nyugdíjtörvény szerint, ha az éves várható infláció magasabb az előzetesen tervezettnél, vagyis a januári emelésnél, akkor novemberben kell, hogy folyósítsa az állam az érintetteknek a januárra visszamenőleges kiegészítő emelést. Ám a kormány, ahogy tavaly, úgy idén is korábban lép, így már júliusban évközi, kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak” – tette hozzá.

 – emelte ki Tállai András.
Megjegyezte, hogy az eredeti tervek szerint a juttatás fokozatosan négy év alatt épült volna vissza, de már az idén a teljes összeget kapták meg a jogosultak 13. havi nyugdíjként és ellátásként, ami 2022-től kezdődően minden évben, így jövőre is, februárban érkezik majd meg.