Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Keleten a helyzet fokozódik, újabb háborús front nyílhat – Tajvan lehet a következő Ukrajna?


A kínai hadsereg öt napig tartó hadgyakorlatot tart Tajvannál, blokád alá vették a szigetet. Elemzők szerint ez akár egy hosszabb tengeri blokád főpróbája is lehet.

Theatre Command / Handout / Reuters)

Kína csütörtökön több rakétát lőtt ki Tajvan közelében az eddigi legnagyobb hadgyakorlatán a Tajvani-szorosban, egy nappal azután, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke ellátogatott az autonóm szigetre – írja a Reuters. A hadgyakorlat, amelynek keretében éleslövészetet tartottak Tajvantól északra, délre és keletre lévő vizeken, amelyet Peking sajátjának vall, délben kezdődött.A kínai hadsereg helyi idő szerint délután fél négy körül közölte, hogy befejezte hagyományos rakéták többszöri kilövését a hat különböző zónában tervezett, vasárnap délig tartó gyakorlatok részeként. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy 11 kínai Dongfeng ballisztikus rakétát lőttek ki a sziget körüli vizeken. Ilyenre utoljára 1996-ban volt példa.

A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy hat különböző zónában gyakorlatozik a kínai haderő, amelyek ezen a térképen is láthatók:

Az Associated Press híradása szerint ez a hadgyakorlat most meg is kezdődött, és a kínaiak jelentették, hogy

TÖBB ALKALOMMAL IS SIKERESEN TESZTELTÉK AZ IRÁNYÍTOTT PRECÍZIÓS RAKÉTÁIKAT A TAJVANI-SZOROSBAN.

rakéták kilövéséről a kínai állami média, valamint az AFP hírügynökség is közölt egy-egy videót:

A japánoknál is landoltak kínai rakéták

Mindez pedig nem csak a tajvaniakat aggasztja, ugyanis a rakéták közül öt darab a Japánhoz tartozó felségvizeken csapódott be. Kisi Nobuo japán védelmi miniszter közölte: Japán tiltakozik a történtek miatt, mert mindez „súlyos fenyegetést jelent a Japán nemzet biztonságára és a japán emberek személyes biztonságára” nézve is.

A csütörtöki gyakorlattal kapcsolatban a kínai hadsereg keleti hadseregcsoportja közölte, hogy

Minden rakéta pontosan a célpontját találta el.

A tajvaniak aktiválták a védelmi rendszerek

A tajvani védelmi minisztérium jelezte, hogy nyomon követték a kínai rakéták útját. Ők összesen 11 olyan lövedékről tudnak, amely elhaladt Tajvan közelében.

A minisztérium Twitter-oldalán egy képes posztot is közzétettek arról, hogy aktiváltak a védelmi rendszereiket.

Az Associated Press szerint a minisztérium a „védelmi rendszerek” kifejezés alatt elsősorban a rakétákat nyomon kövését szolgáló felderítőeszközöket értette.

Pánikról még nincs szó, de Amerika is figyel

Mindemellett úgy fest, hogy a tajvaniak egyelőre nem pánikolnak. Az egyik 63 éves helyi lakos például azt mondta az Associated Press szerint: nem gondolja, hogy Kína valóban támadást indítana a sziget ellen, mivel „a kínaiak és a tajvaniak egy családhoz tartoznak”, és rengeteg kínai állampolgár él Tajvanon.

Fox News szerint az amerikai haditengerészet a kínai hadgyakorlatra reagálva több hadihajót is a térségbe küldött. Az AP erről azt írta, hogy a USS Ronald Reagan nevű repülőgéphordozó biztosan Tajvan közelében, a Fülöp-szigetekhez tartozó felségvizeken járőrözik jelenleg. A kínai hadgyakorlat a hivatalos közlés szerint vasárnapig biztosan eltart.

.Forrás: ReutersBBCThe Guardian