Székesfehérvár (Csala-puszta), Kégl-kastély 1.jpgSzékesfehérvártól 8 km-re, a Székesfehérvár-bicskei út mellett található a Csala-pusztai tájképi kert, amely belesimul a Velencei-hegység nyugati oldalának festői környezetébe. A kert középpontjában elhanyagolt, erősen lepusztult, néhány éve még lakott műemlék jellegű kastély áll. Előterében nagy füves tisztás, jobbra és balra honos fa- és cserjefajokból álló tájképi kert övezi. A fák elsőpéldányait 80-100 éve telepítették, az eredeti erdőállományból megmaradt példányok kora a 120 évet is meghaladja.

Székesfehérvár (Csala-puszta), Kégl-kastély 3.jpgA füves tisztás és a tájképi kert déli határát képező Császár-patak között erősen feliszaposodott, náddal és egyéb mocsári növényekkel benőtt csónakázótó található. A kastély mögött üzemi, részben lakó- és gazdasági épületek és közöttük szép füves tisztások, facsoportok vannak. A kert idős faállománya fajgazdag. Az egykori erdőterület maradványiái és a hozzájuk csatlakozó, ültetett facsoportok harmonikusan illeszkednek a környező táj természetes erdőterületeihez. A kert megmaradt fa- és cserjefajaiból említést érdemelnek a különböző juharfajok, a gyertyán, a virágos kőris és a fehér eperfa csüngő (szomorú) változata, a különbözőhárs- és iuharfasorok, a kocsányos tölgy, a virginiai boróka, a fekete-fenyő, a keleti tuja. Székesfehérvár közelsége és a park vonzó, romantikus környezete kiválóan alkalmas volt arra, hogy a zöldfelületekben szükölködő Székesfehérvár természetszerető lakói itt töltsék el szabadidejüket. Az új tulajdonos ezt a lehetőséget sajnos megszüntette, nem látogatható terület.

Székesfehérvár (Csala-puszta), Kégl-kastély 2.jpgFejér megye leglátványosabb kastélyát a Kégl kastélyt 1876-1878 között Hauszmann Alajos tervei alapján építették, eklektikus, döntően neoreneszánsz elemeket tartalmazó-stílusban. A Csalapusztát 1873-ban Kégl György, a székesfehérvári Szent György Kórház megalapítója vásárolta meg. Hauszmann Alajos tervei alapján 1878-ban építtette itt fel neoreneszánsz családi kastélyát. A kastély közelében templomot is emeltek, körülötte pedig, az enyhén hullámos területen szép tájképi parkot alakítottak ki, amely belesimul a Velencei-hegység nyugati oldalának festői környezetébe.

Látogathatósága: elvileg magánterület,esetleg be lehet kéreckedni.

Megközelítése: Székesfehérvár és Bicske felől, a 811. számú úton személygépkocsival és autóbusszal lehetséges.

forrás: www.historicgarden.net

Geocaching adatok

Csalai Kégl-kastély (+C) (GCCSAL)
Szélesség N 47° 13,719′
Hosszúság E 18° 29,560′
Magasság: 115 m
Megye/ország: Fejér
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1262

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

Vélemény, hozzászólás?