Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Jövőnk a tét a Beregben is! Különleges kiállítás nyílt a vásárosnaményi Eötvösben

Jövőnk a tét a Beregben is! Különleges kiállítás nyílt a vásárosnaményi Eötvösben

Vásárosnamény – Mindenfajta nevelés szükségképpen környezeti nevelés is, mivel átülteti a felnövekvő generációkba azt a módot, ahogy az adott kultúra bánik a környezetével. Ha egy társadalom a folyókban, hegyekben, erdőségekben felismeri léte alapját, akkor igyekezni fog, hogy ezeket az értékeket megőrizze. Ha azonban mindezen dolgokban csak hasznosítható, saját rövid távú céljaira felhasználható, kizsigerelhető forrásokat lát, akkor belefog elpusztításukba. Ezen önpusztító szemlélet megakadályozása, jelen van a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola oktatási szemléletének mindennapjaiban. A beregi iskolai évek alatt rengeteg szó esik arról, hogy mi mindenre használhatóak a természet adományai illetve az, hogy környezetünk megóvása és annak fenntartása milyen felelősséggel is jár. Számos nemzetközi világnap és környezettudatos rendezvény szolgálja ennek megvalósítását, a Szabó Zoltán vezette intézményben. Az intézményben ezúttal a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Zöld kör szervezésében egy különleges tárlat kapott helyet.

Az iskola aulájában megrendezésre kerülő megnyitó ceremónián elsőként a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Toldi Zoltán köszöntötte  a jelenlévőket. Beszédében kitért arra, hogy ezen kiállítás első állomása azon kezdeményezésnek, melyet nem is oly régen hívtak életre. Hiszen „Jövőnk a tét – hulladékokról okosan!” címmel, három fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdetett az egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolák, felső tagozatos diákjaiból állócsapatai számára. Elmondta továbbá, hogy a vetélkedő célja az, hogy a résztvevő diákok megismerjék a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségét, a hulladékkeletkezés, szelektív gyűjtés és újrahasználat összefüggéseit, felismerjék saját felelősségüket és azt, hogy ők maguk mit tehetnek.

Az elnöki ismertetőt követően a város polgármestere, Filep Sándor ünnepi megnyitó beszédét hallgathatta meg a népes számú gyereksereg. Beszédében üdvözölte a kezdeményezést, majd a Vásárosnaményban zajló prevencióról, a hulladékgazdálkodásról, a tudatos vásárlás fontosságáról, emellett a városban zajló, ennek megelőzéséül szolgáló intézkedésekről  is szót ejtett.

Szavait követően az intézmény igazgatója, Szabó Zoltán beszéde hangzott el, aki megköszönte a szervezőknek, hogy ezen kiállítás megvalósulhatott az iskola falain belül. Kifejtette továbbá az iskola környezettudatos nevelésének, és erre irányuló programjainak sokaságát, mint az egészségmegőrző hónap, Víz- , Föld világnapi megemlékezés, melyek pozitív irányban van ezen szemlélet kialakítására a diákokban.

Az ünnepi köszöntők után Szarvas Vera, a kiállítást egyik szervezőjének előadása következett. Preventív jellegű előadásában az újrahasznosítás fontosságáról, illetve a hulladékok, a természetre és annak élővilágára gyakorolt káros hatásairól beszélt. Emellett számos, kreatív, hétköznapi anyagokból készült újrahasznosított dolgot mutatott be a gyerekeknek.

 

Vélemény, hozzászólás?