Közzétette - Kategória - Bereg hírei, Vezér cikkek

FACEBOOK VIDEÓK

INSTAGRAM KÉPEK

TWITTER BEJEGYZÉSEK

FACEBOOK OLDAL

RENDEZVÉNY KÉPEKBEN

„Jobb, ha el se dobod!” Beregi önkénteseket is várnak az országos kezdeményezéshez

 

„Jobb, ha el se dobod!” Beregi önkénteseket is várnak az országos kezdeményezéshez
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után „Jobb, ha el se dobod!” címmel indította újra országos szemétgyűjtési programját. A tavaszi akciót ősszel folytatja a társaság és szeptember 20-án ismét várja az önkéntesek, csapatok, baráti társaságok, cégek és önkormányzatok csatlakozását is a szemléletformáló kezdeményezéséhez!

A tavaszi szemétgyűjtési akció során több mint 12 ezer résztvevő, mintegy 400 helyszínen gyűjtötte a szemetet.

A társaság 93 mérnökségének több száz teherautója közel 1 millió kilogrammnyi hulladékot szállított el. Ez a hatalmas szám így is eltörpül amellett, hogy a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A cég az elmúlt években a lehetőségeihez mérten jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a közúti, főleg gyorsforgalmi pihenők területe rendezett legyen.

Napi probléma, hogy a kihelyezett szemetesekbe és azok mellé olyan hulladékot tesznek, melyek nem a közlekedés során keletkeznek, vagyis rendszeres, hogy a kukákba háztartási hulladékot és lomtalanításra ítélt szemetet dobnak be, amelynek elszállítása plusz feladat, és rövid időn belül eltelíti a nem erre a célra telepített szemeteseket. Az is gyakori probléma, hogy kevésbé frekventált útszakaszokon, útcsatlakozásoknál, a közút melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is.

A társaság mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel, és annak elszállításával töltenek.

Az idei évben előreláthatóan 1,5 milliárd forintot fordíthat a társaság ezen munkájára, ami elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is. Vagyis az illegális szemetelők miatt a társaság az éves költségvetési keretéből ennyivel kisebb összeget és időt tud fordítani burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkákra. A szeptember 20-i szemétgyűjtési akcióra az önkéntesek csatlakozását szeptember 10-ig várják. Jelentkezni online ITT lehet.

A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is. Továbbá az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.