Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Vezér cikkek

„Jobb, ha el se dobod!” Beregi önkénteseket is várnak az országos kezdeményezéshez

 

„Jobb, ha el se dobod!” Beregi önkénteseket is várnak az országos kezdeményezéshez
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után „Jobb, ha el se dobod!” címmel indította újra országos szemétgyűjtési programját. A tavaszi akciót ősszel folytatja a társaság és szeptember 20-án ismét várja az önkéntesek, csapatok, baráti társaságok, cégek és önkormányzatok csatlakozását is a szemléletformáló kezdeményezéséhez!

A tavaszi szemétgyűjtési akció során több mint 12 ezer résztvevő, mintegy 400 helyszínen gyűjtötte a szemetet.

A társaság 93 mérnökségének több száz teherautója közel 1 millió kilogrammnyi hulladékot szállított el. Ez a hatalmas szám így is eltörpül amellett, hogy a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A cég az elmúlt években a lehetőségeihez mérten jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a közúti, főleg gyorsforgalmi pihenők területe rendezett legyen.

Napi probléma, hogy a kihelyezett szemetesekbe és azok mellé olyan hulladékot tesznek, melyek nem a közlekedés során keletkeznek, vagyis rendszeres, hogy a kukákba háztartási hulladékot és lomtalanításra ítélt szemetet dobnak be, amelynek elszállítása plusz feladat, és rövid időn belül eltelíti a nem erre a célra telepített szemeteseket. Az is gyakori probléma, hogy kevésbé frekventált útszakaszokon, útcsatlakozásoknál, a közút melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is.

A társaság mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel, és annak elszállításával töltenek.

Az idei évben előreláthatóan 1,5 milliárd forintot fordíthat a társaság ezen munkájára, ami elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is. Vagyis az illegális szemetelők miatt a társaság az éves költségvetési keretéből ennyivel kisebb összeget és időt tud fordítani burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkákra. A szeptember 20-i szemétgyűjtési akcióra az önkéntesek csatlakozását szeptember 10-ig várják. Jelentkezni online ITT lehet.

A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is. Továbbá az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.