Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Jó hírt kaptak az áramfogyasztók: Máshogy fizethetnek a nagycsaládosok és a kistelepüléseken élők


A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt ígéri: külön megvizsgálják, mi vonatkozik a családokra, akik csak áramot fogyasztanak, gázt nem, vagy csak nagyon keveset. De a rezsiáraknál külön figyelmet szentelnek a kistelepüléseken élők speciális helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is.

Európában egyedül a magyar kormány védi erős árkorlátozásokkal a családokat az áremelkedésekkel szemben – jelentette ki Dömötör Csaba, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A műsorvezető Halász Zsuzsa kérdésére, hogy az interneten “dermesztő árak és táblázatok forognak” a kormány szerdai bejelentése után, hogy a megszabott átlagmennyiség fölött mennyi rezsit kell majd fizetni, Dömötör Csaba felhívta a figyelmet, az átlagfogyasztás szintjéig a jövőben is véd mindenkit a rezsicsökkentés, az interneten megjelenő számokról pedig azt mondta, sok a félreértés. Az államtitkár hangsúlyozta: a részletszabályokon jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Ezeket az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs véglegesíti majd, a vonatkozó rendelet is hamarosan megszületik. Az új rezsivédelmi szabályok kidolgozása során minden élethelyzetet, speciális életkörülményt igyekszik megvizsgálni az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs, ezt mint Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter vezeti.

A részletszabályok az árképzésre, az elszámolás módjára, “jó pár speciális esetre” is, társasházakra, a H tarifára, “ezekkel kapcsolatban sok kérdés érkezett” – hangsúlyozta. De arra is kiterjed, hogy “mi vonatkozik azokra a családokra, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset. Külön figyelmet szentelnek a kistelepüléseken élők helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is – tette hozzá az államtitkár. Arra, hogy szociális alapon lesz-e kompenzáció, hiszen lehetnek olyan egyedül maradt idős emberek is, akiknek nagy házat kell befűteniük, Dömötör Csaba megismételte: minden élethelyzetet, minden speciális körülményt igyekeznek megvizsgálni. Az államtitkár újra megemlítette a kistelepüléseken élők és a nagycsaládosok helyzetét, de azokat is, akik csak áramot használnak.

Előtte Dömötör Csaba a műsorban a héten meghozott kormányzati döntéseket a háborúval, és az egész Európát sújtó energiaválsággal indokolta.

A háború mindent megváltoztatott, évtizedek óta nem látott mértékben emelkednek az árak, és emellett egyre markánsabban “világít” az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában – jelentette ki. Az EU elegendő készlet nélkül maradhat – mondta Dömötör. Eljutottunk szerinte oda, hogy “a háború most Európának fáj a legjobban”, ebből a helyzetből kell kitörni. A kezdő lépés az lehet, hogy Brüsszelben belátják, nagyon félremérték a helyzetet – mondta az államtitkár. Dömötör Csaba a műsorban hangsúlyozta: a magyar kormánynak egyszerre kell a rezsicsökkentés védelméről és arról is gondoskodni, hogy legyen elegendő gáz télre. Az államtitkár szerint bármikor lesz vége az ukrajnai háborúnak, „a gazdasági következményei velünk maradnak. Úgy fogalmazott: „kemény időszak következik”, ezért is mindent meg kell tenni a magyar családok és a munkahelyek védelméért.